Lapte de bou (și alte rețete năstrușnice)
Două rețete năstrușnice mi-au încântat copilăria și mi-au pus la grea încercata judecata și cunoștințele mele despre natură și despre rosturile ființelor vii.
05 Noiembrie 2015, 05:56
Mama, în bucătăria ei de la bloc, cu mobilă nouă și aragaz, pregătea LAPTE-DE-PASĂRE - dulce prețios care-și avea corespondentul în „illes-flotantes” din gastronomia franceză. Bunica, indiferent de anotimp, pregătea... LAPTE-DE-BOU. Ni-l aducea fierbinte, în strachină de lut, cu bucăți de mămăligă rece din ajun, dând fiecăruia dintre nepoți câte o linguroaie de lemn, ca să avem cu ce-l duce la gură. Laptele de bou din copilărie are și el o rețetă.
Ai trebuință de: 4 căni de semințe de dovleac, decojite, un litru de lapte, sare.
Cum se procedează: Laptele se fierbe la foc mic. Semințele se prăjesc la cuptor și după aceea se macină până se face o făină fină. Această făină se adaugă în laptele clocotit. Se trage de pe foc, se amestecă până se obține o pastă groasă, se adaugă sare și se mai trece vasul pe aragaz sau pe plită, la foc mic, pentru încă 10 minute, învârtind întruna cu o lingură de lemn sau cu o spatulă.
Se poate mânca cu mămăligă rece sau caldă. Cui îi place, poate adăuga deasupra două-trei linguri de dulceață, transformându-l într-un desert simplu și delicios.
- rețetă culeasă din satul Ardeoani, județul Bacău, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul 2010.