Ascultă Radio Antena Satelor Live

Limba soacrei (rețetă stareței de la Mănăstirea Hirova din Basarabia)

Limba soacrei este, în cazul de față, nu o metaforă (sau un adevăr, ziceți-i cum vreți) cu referire directă la anumite relații de familie, ci, după cum se va vedea, o rețetă delicioasă pe care am avut șansa să o aflu într-una dintre mănăstirile de dincolo de Prut.

27 Aprilie 2017, 20:08

Din punct de vedere culinar, avem o Romanie profunda nu doar intre granitele tarii, ci si dincolo de ea, in comunitatile de aceeasi limba si etnie. Retete romanesti aflam si Basarabia, nu-i asa?

Spunea Esop ca mancarea cea mai gustoasa este limba... cu masline. si ca tot limba este si cea mai rea... cand nu o stapanesti bine si ai de patimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam sa va vorbesc. Nici macar despre vreun preparat din limba de vaca. Ci despre un fel anume de bucate de post - zis Limba soacrei -, despre care am aflat cum se prepara de la Maica Iroida, stareta Manastirii Hirova din Basarabia.

Limba soacrei (rețeta)

Ai trebuinta de: 4 vinete de marime potrivita, nu prea „grase” (mai subtiri) si drepte, sare, untdelemn pentru prajit; pentru sos (adjika): doua rosii, 3 catei de usturoi, un ardei iute (pot fi doi), doi gogosari, un morcov, o lingura de zahar, o lingura de otet, sare dupa gust.

Cum se prepara: Vinetele se spala si se taie in patru felii, pe lung (se curata partial de coaja cele doua felii laterale, in asa fel incat sa semene cu celelalte doua). Se presara cu sare si se lasa o ora la scurs, pe un fund de lemn. intre timp, se pregateste sosul. Legumele se curata si se spala, se trec prin masina de tocat, se amesteca si se pun la fiert, cu zahar si putina sare. Catre sfarsit, se adauga otetul, se potriveste de sare si se mai lasa un minut pe foc. Se prajesc apoi feliile de vanata pe amandoua partile, in untdelemn incins si se scot sa se raceasca. Vinetele se asaza apoi pe un platou, se ung cu adjika si se aduc la masa.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume