Limba soacrei (rețetă stareței de la Mănăstirea Hirova din Basarabia)
Limba soacrei este, în cazul de față, nu o metaforă (sau un adevăr, ziceți-i cum vreți) cu referire directă la anumite relații de familie, ci, după cum se va vedea, o rețetă delicioasă pe care am avut șansa să o aflu într-una dintre mănăstirile de dincolo de Prut.
27 Aprilie 2017, 20:08
Din punct de vedere culinar, avem o Romanie profunda nu doar intre granitele tarii, ci si dincolo de ea, in comunitatile de aceeasi limba si etnie. Retete romanesti aflam si Basarabia, nu-i asa?
Spunea Esop ca mancarea cea mai gustoasa este limba... cu masline. si ca tot limba este si cea mai rea... cand nu o stapanesti bine si ai de patimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam sa va vorbesc. Nici macar despre vreun preparat din limba de vaca. Ci despre un fel anume de bucate de post - zis Limba soacrei -, despre care am aflat cum se prepara de la Maica Iroida, stareta Manastirii Hirova din Basarabia.
Limba soacrei (rețeta)
Ai trebuinta de: 4 vinete de marime potrivita, nu prea „grase” (mai subtiri) si drepte, sare, untdelemn pentru prajit; pentru sos (adjika): doua rosii, 3 catei de usturoi, un ardei iute (pot fi doi), doi gogosari, un morcov, o lingura de zahar, o lingura de otet, sare dupa gust.
Cum se prepara: Vinetele se spala si se taie in patru felii, pe lung (se curata partial de coaja cele doua felii laterale, in asa fel incat sa semene cu celelalte doua). Se presara cu sare si se lasa o ora la scurs, pe un fund de lemn. intre timp, se pregateste sosul. Legumele se curata si se spala, se trec prin masina de tocat, se amesteca si se pun la fiert, cu zahar si putina sare. Catre sfarsit, se adauga otetul, se potriveste de sare si se mai lasa un minut pe foc. Se prajesc apoi feliile de vanata pe amandoua partile, in untdelemn incins si se scot sa se raceasca. Vinetele se asaza apoi pe un platou, se ung cu adjika si se aduc la masa.