Ascultă Radio Antena Satelor Live

Limba soacrei (rețetă stareței de la Mănăstirea Hirova din Basarabia)

Limba soacrei este, în cazul de față, nu o metaforă (sau un adevăr, ziceți-i cum vreți) cu referire directă la anumite relații de familie, ci, după cum se va vedea, o rețetă delicioasă pe care am avut șansa să o aflu într-una dintre mănăstirile de dincolo de Prut.

27 Aprilie 2017, 20:08

Din punct de vedere culinar, avem o Romanie profunda nu doar intre granitele tarii, ci si dincolo de ea, in comunitatile de aceeasi limba si etnie. Retete romanesti aflam si Basarabia, nu-i asa?

Spunea Esop ca mancarea cea mai gustoasa este limba... cu masline. si ca tot limba este si cea mai rea... cand nu o stapanesti bine si ai de patimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam sa va vorbesc. Nici macar despre vreun preparat din limba de vaca. Ci despre un fel anume de bucate de post - zis Limba soacrei -, despre care am aflat cum se prepara de la Maica Iroida, stareta Manastirii Hirova din Basarabia.

Limba soacrei (rețeta)

Ai trebuinta de: 4 vinete de marime potrivita, nu prea „grase” (mai subtiri) si drepte, sare, untdelemn pentru prajit; pentru sos (adjika): doua rosii, 3 catei de usturoi, un ardei iute (pot fi doi), doi gogosari, un morcov, o lingura de zahar, o lingura de otet, sare dupa gust.

Cum se prepara: Vinetele se spala si se taie in patru felii, pe lung (se curata partial de coaja cele doua felii laterale, in asa fel incat sa semene cu celelalte doua). Se presara cu sare si se lasa o ora la scurs, pe un fund de lemn. intre timp, se pregateste sosul. Legumele se curata si se spala, se trec prin masina de tocat, se amesteca si se pun la fiert, cu zahar si putina sare. Catre sfarsit, se adauga otetul, se potriveste de sare si se mai lasa un minut pe foc. Se prajesc apoi feliile de vanata pe amandoua partile, in untdelemn incins si se scot sa se raceasca. Vinetele se asaza apoi pe un platou, se ung cu adjika si se aduc la masa.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei