Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Lubenele” cu lapte (rețetă chiojdeană)

Pentru a nu ştiu câta oară hălăduiesc prin Munţii Buzăului. Mă farmecă locul, mă cuceresc oamenii, mă ispitesc bucatele. La Chiojdu, în miezul acestei veri, am întâlnit-o pe profesoara Luiza Negoiţă şi am descoperit în ea o cercetătoare atentă a fenomenului gastronomic local.

19 Octombrie 2015, 05:54

Şi pentru că nimic din ceea ce aflu nu pot ţine pentru mine, vă împărtăşesc şi dv. din tainele şi poveştile locului. O mâncare specifică Muntelui Siriu este berbecul la lut. Vara, în iulie-august, după instalarea stânii, când făceau şi primul caş, păstorii tăiau un berbecuţ care era mai gras, îl curăţau, îl lăsau în blana lui, săpau o groapă mare în care făceau foc cu jar. Berbecul era umplut cu legume la îndemână şi mirodenii, se închidea, cu blana pe el şi se îngropa în jar. După câteva ore se încerca dacă pielea se rumeneşte foarte bine, atunci când blana se topea. Se scotea din jar şi se porţiona. Turta era o pâine care se cocea în cuptor sau pe jar, făcută din aluat mai puţin dospit. Încet, încet, Luiza mă obişnuieşte cu regionalismele gastronomice chiojdene:

"Lubenele cu lapte - lubene însemnând de fapt dovleac - se face la noi de când mă ştiu. Se alege un lubene foarte galben şi se curaţă de coajă. Se taie în cuburi, se fierbe puţin ca să nu se fărâme, după aceea, separat, într-o oală se înăbuşă o ceapă şi se pun câţiva ardei şi gogoşari care înainte au fost copţi pe plită. Se toarnă laptele acrit, se amestecă încontinuu şi se toarnă lubenele la sfârşit. Nu se pun alte mirodenii decât floare de mărar."

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei