Ascultă Radio Antena Satelor Live

Macaroane milaneze (rețetă din Epoca de Aur)

Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" să fi fost vreo criză la macaroane. Rudimentare şi grosolane, erau totuşi gustoase atâta vreme cât mesenilor le erau străine spaghetele, penele sau rigatoni de astăzi.

11 Mai 2017, 04:08

În perioada comunistă, pe lângă cartofi şi varză, macaroanele erau ingredientele de bază ale meselor de zi cu zi. Să nu mă bănuiți de nostalgii... dar rețetele astea fac parte din istoria noastră culinară. Așa că se cuvine să recapitulăm, din când în când.

De regulă, macaroanele le mâncam sub formă de budincă. Brânză de casă, lapte şi ouă de ţară de la bunici şi unt cumpărat de la o "cunoştinţă", care-l aducea la calup, învelit în plastic. Era gras, de o culoare galbenă, care mi se părea nefirească (constrastând puternic cu albul margarinei cu care ungeam sandvişurile pentru școală) şi foarte tare.

Macaroane - câteva idei de rețete

Ei bine, pentru un pachet mai zdravăn de macaroane (cam 700 de grame) erau necesare cam un sfert de kilogram de parizer (sau alt mezel, după posibilităţi), o jumătate de litru de sos tomat, 250 g unt (care putea fi înlocuit cu margarina, în caz de necesitate culinară). Mai întâi, se călea în o parte din cantitatea de unt parizerul tocat, turnându-se şi sucul de roşii.

Unele gospodine mai adăugau şi o ceapă-două, pentru gust, şi poate puţin usturoi. Într-o tavă unsă bine cu restul de unt se puneau macaroanele fierte, compoziţia de parizer cu sos şi se lăsau în cuptor, având grijă să se înţepenească bine uşa cuptorului, folosind ustensile improvizate (ca un făcut, nu cred că am văzut în acea vreme vreun cuptor care să nu fie "dotat" cu un dop de plută, ca să nu răsufle şi să se lase copturile). În unele cărţi de bucate însă gospodinele erau îndemnate să pregătească pentru familie macaroane milaneze.

Dacă oricum nu vor putea să viziteze oraşul italian, măcar să-l guste bucată cu bucată. Apropo – umbla o vorbă-n epoca aceea: cărțile de bucate erau cele mai grozave cărți de ficțiune ale vremii! Însă rețeta care urmează nu are nimic ficțional în ea. Doar numele, căci cei din Milano n-ar fi gătit niciodată macaroanele așa...

Macaroane milaneze (rețeta)

500 g ciuperci proaspete sau conservate, 200 g şuncă (cea mai bună era cea de Praga, dar mergea şi cea presată, la conservă), 200 g caşcaval, 200 g unt, o jumătate de litru de sos tomat şi, fireşte, macaroanele, tot vreo 700 de grame. Cantităţile erau suficiente pentru a pregăti zece porţii, luându-i astfel în calcul şi pe vecinii pofticioşi care adulmecau pe la uşi. Ciupercile tăiate lamele erau înăbuşite în unt, adăugându-se apoi şunca tocată, sosul tomat şi condimentele. Se rădea deasupra caşcaval ras şi se mâncau repede-repede.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei