Mâncare de carne cu castraveţi acri (muraţi)
Abia au prins gust bun, „de murat”, castraveciorii pe care i-ați pritocit toamna asta? Atunci poate că e vremea să și gătiți cu ei, nu doar să-i folosiți drept garnitură!
31 Octombrie 2015, 11:46
Se face cu următorul fel de carne: boboc de raţă, de gâscă, carne de vacă (guşe, piept gras, noadă sau costiţe grase) tăiate în bucăţi obişnuite.
Se pune la fiert unul din felurile de carne, pasăre sau vacă, cu o ceapă mare întreagă şi curăţată; sare nu se pune; fierbe până a început să se ciupească.
Se face puţin rântaş de ceapă, mărunt tăiată, în unt sau untură de porc curată, fără făină.
Se taie castraveţi, după ce s-au curăţat de o subţire coajă, în bucăţi de 2-3 cm grosime, după lungimea lor (în lung).
Se aşază în cratiţă: rântaşul, carnea, castraveţii, puţin piper pisat, roşii sau bulion, puţină zeamă de castraveţi şi din zeama în care a fiert carnea, partea cea grasă, şi fierb împreună până ce scad de rămâne sos.
- Rețetă din volumul „Rețete de mâncări din bucătăria veche” de Emil Procopiu, alias Stamate Bucătaru, publicată la Câmpulun Muscel în anul 1931.