Mâncare de pasăre de curte cu gutui (rețete românești pe gustul tău)
Există cutuma că românii nu gătesc mâncăruri cu sosuri dulci, că acestea nu ar fi, la o adică, retete romanesti. Totuși, eu îmi amintesc cu plăcere de toate rețetele bunicii, cu carne și prune ori gutui.
27 Ianuarie 2016, 21:00
Mi-au rămas pe dulapul din sufragerie, așezate acolo din miezul toamnei și răsucite din când în când, să nu se pălească pe partea pe care stau, câteva gutui parfumate. Îmbrăcate încă în puful lor și cu o frunzuliță uscată ca hârtia, să le-aducă aminte de copacul falnic din care le-am cules. Pe suratele lor le-am pus, pe rând, în cana de vin fiert de băut în zilele friguroase de iarnă.
Dar pentru acestea care stau, cuminți, la marginea dulapului, pentru acestea am altă „întovărășire” în gând. Le-oi pregăti într-o mâncare cu carne de pasăre și sos dulce, smântânos.
Ai trebuință de o pasăre de curte (un pui „bătrân” de-acu') de-un kilogram, 100 g unt, câteva linguri de făină, un phar și jumătate de lapte, un sfert de kil de smântână, două-trei linguri de zahăr și un kil jumate de gutui.
Pasărea se curăță, se porționează, se freacă ușor cu sare, apoi se pârpălește în jumătate din cantitatea de unt. Gutuile se curăță, li se scot căsuțele cu sâmburi, se taie în felii și se călesc în untul rămas de la prăjitul cărnii. Untul rămas se amestecă bine cu făină, lapte și smântînă și se fierbe un sos (nu foarte gros) care se va turna peste carne și gutui. Se pune la cratița la foc potrivit, pentru 25 de minute. Când crezi că s-au combinat bine aromele și sosul are consistența dorită, se adaugă zahărul - caramelizat, în prealabil - și se mai lasă un clocot pe flacără.