Mâncare de prune uscate cu orez
Se facura aproape 50 de ani de cand Horezu fu numit 'capitala ceramicii romanesti'. Si pe drept cuvant primi (re)numele asta, caci nu-i alt loc in tara unde la toata casa sa-ntalnesti cate un mester olar.
22 Noiembrie 2022, 07:14
Ce facura, ce nu facura oltenii, uite ca se-asezara si-aici in fruntea bucatelor! Ma rog, a strachinilor pe care repejor o sa le umplem cu mancaruri oltenesti, care mai de care mai gustoase. Si ce strachini, si ce oale, si ce blide frumos impodobite mai iesira din mainile lor cele vrednice!
Acu’, eu zic ca-i vremea sa renuntam la perfectul simplu – ca, de, daca nu te-a 'facut muica oltean', geaba incerci sa le imprumuti vorba si portul, ca tot te da cineva de rusine ca nu esti de-al lor – si sa vedem ce s-a intamplat si de Mosii ce tocmai trecura (na, ca nu pot sa ma dezbar de perfectul simplu!), la Horezu, in Oltenia-de-sub-munte. Mosii de Vara, timp in care se cinsteste memoria celor dusi de pe lume, dandu-se de pomana un blid cu mancare si-o cana cu vin – blid si cana care sunt musai din ceramica traditionala, faurite de mainile olarilor. Intalnirea mesterilor olari, care-si vindeau produsele pentru Mosi, a fost si pretextul inaugurarii unui festival, in 1971.
Si-n blidul ala ce altceva sa fie, daca nu o Mâncare de prune uscate cu orez!
Ai trebuință de: 400 g prune uscate, o jumătate de cană de orez, o ceapă, untelemn, sare
Cum se face:
Prunele, dacă sunt foarte uscate, se pun de cu seară în apă rece. Ceapa se curăță, se spală și se călește în untdelemn încins, se adaugă prunele, apoi apă și se lasă la fiert. Când sunt aproape fierte se pune orezul (spălat și ținut în apă rece) și se lasă la clocotit. Apoi se adaugă sarea, se condimentează după gust, se mai lasă să dea câteva clocote și să la o parte de pe foc.
Vezi mai multe rețete AICI - Cartea de bucate
(rețetă culeasă din Horezu, județul Vâlcea)
- din volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.