Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de varză dulce cu carne de porc (rețetă din secuime)

Azi vreau să vă dau și niscaiva sfaturi… bătrânești, de trebuință în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la început de drum. De exemplu, cum procedezi cu carnea de măcelărie…

06 Martie 2019, 09:56

E bine să știm că dacă nu o pregătim în aceeași zi, se recomandă să o curățăm de pielițe și de oase și să o punem la frigider. În lipsa acestuia, bunicile și străbunicele noastre obișnuiau să înmoaie o pânză curată în oțet, să o stoarcă bine și apoi să învelească bucățile de carne în ea, dând-o la rece (în pivniță).

Carnea prea bătrână (și, din această pricină, tare și greu de fiert) se va unge cu o pană înmuiată în oțet și astfel va fi mult mai moale după fierbere.
Ei, și dacă am lămurit acestea, să trecem și la rețetă. O mâncărică de varză cu carne de porc, pregătită cu dichis, ca-n secuime, la Odorhei…

Ai trebuință, deci, de o jumătate de kilogram de carne de porc (și cu ceva grăsime), tăiată în cuburi mai mari. Mai ai nevoie de două linguri de untură (sau patru linguri de untdelemn), o ceapă mare, paprica dulce (după gust), sare, piper și-o cană mare de smântână. Să nu uiți de verdețuri: mărar și cimbru. Ca să se lege sosurile toate, o lingură de făină de grâu se va cere. Și-un pic de bulion de roșii. Cât despre varză, ingredientul ce-nsoțește carnea, alege una, potrivit de mare.

Cum procedezi? Încingi jumătate din cantitate de untură (sau de untdelemn) și călești acolo (mai mult înăbușești...) ceapa tocată mărunțel. Când începe a „stecli”, adaugi carnea și boiaua și un picuț de apă fiartă sau de fond (stock) de carne. În restul de unsoare, pe care iar o înfierbânți, pui varza tăiată subțire și-o lași să se înmoaie, sub capac, doar în apa pe care singură o lasă. Când carnea e aproape fiartă, răstorni deasupra varza, apoi condimentezi și aromezi: sare, piper, și paprică, și cimbru, pui bulion de roșii și iar lași să fiarbă molcolm sub capac.

Desfaci făina în smântână și o torni în cratiță. Amesteci și lași vreo două clocote ca împreună să mai dea în clocot. Aduci la masă, cu pâine-ardelenească (cu cartofi).

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: pixabay.com

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei