Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâncare de varză dulce cu carne de porc (rețetă din secuime)

Azi vreau să vă dau și niscaiva sfaturi… bătrânești, de trebuință în bucătărie mai ales când te afli tânără gospodină, la început de drum. De exemplu, cum procedezi cu carnea de măcelărie…

06 Martie 2019, 09:56

E bine să știm că dacă nu o pregătim în aceeași zi, se recomandă să o curățăm de pielițe și de oase și să o punem la frigider. În lipsa acestuia, bunicile și străbunicele noastre obișnuiau să înmoaie o pânză curată în oțet, să o stoarcă bine și apoi să învelească bucățile de carne în ea, dând-o la rece (în pivniță).

Carnea prea bătrână (și, din această pricină, tare și greu de fiert) se va unge cu o pană înmuiată în oțet și astfel va fi mult mai moale după fierbere.
Ei, și dacă am lămurit acestea, să trecem și la rețetă. O mâncărică de varză cu carne de porc, pregătită cu dichis, ca-n secuime, la Odorhei…

Ai trebuință, deci, de o jumătate de kilogram de carne de porc (și cu ceva grăsime), tăiată în cuburi mai mari. Mai ai nevoie de două linguri de untură (sau patru linguri de untdelemn), o ceapă mare, paprica dulce (după gust), sare, piper și-o cană mare de smântână. Să nu uiți de verdețuri: mărar și cimbru. Ca să se lege sosurile toate, o lingură de făină de grâu se va cere. Și-un pic de bulion de roșii. Cât despre varză, ingredientul ce-nsoțește carnea, alege una, potrivit de mare.

Cum procedezi? Încingi jumătate din cantitate de untură (sau de untdelemn) și călești acolo (mai mult înăbușești...) ceapa tocată mărunțel. Când începe a „stecli”, adaugi carnea și boiaua și un picuț de apă fiartă sau de fond (stock) de carne. În restul de unsoare, pe care iar o înfierbânți, pui varza tăiată subțire și-o lași să se înmoaie, sub capac, doar în apa pe care singură o lasă. Când carnea e aproape fiartă, răstorni deasupra varza, apoi condimentezi și aromezi: sare, piper, și paprică, și cimbru, pui bulion de roșii și iar lași să fiarbă molcolm sub capac.

Desfaci făina în smântână și o torni în cratiță. Amesteci și lași vreo două clocote ca împreună să mai dea în clocot. Aduci la masă, cu pâine-ardelenească (cu cartofi).

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: pixabay.com

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume