Mâncare din hribi uscați
Între autorii de cărți de bucate din zilele noastre, Maria Cristea Șoimu se remarcă prin tenacitatea cu care caută, încă, în cuhniile țărănești, rețetele vechi ale neamului. Așa am întâlnit-o cu mai mult de un deceniu în urmă, așa o regăsesc la toate revederile noastre de peste an, de fiecare dată îmbiindu-mă cu o nouă rețetă… veche, potrivită zilei în care ne aflăm.
Articol de Simona Lazăr, 12 Decembrie 2024, 14:19
Fiindcă sunt pe drumul spre... Crăciun, o rețetă de post, cu hribi uscați, se cuvine a pune în tingire… Bucurați-vă de ei și sub această formă, inspirând adânc aerul de pădure de toamnă, pe care-l împrăștie în odaie, în momentul în care începeți a rehidrata feliile lor uscățive. Hmmm! Parcă nu mai seamă cu... burtoșii de altădată. Dar să lăsăm reveriile și să trecem la treabă, că între anotimpul de-acum și cel al hribilor se află toate lungile zile de vară. Pentru rețeta de hribi uscați cu usturoi ai trebuință de: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sare
Cum se prepară?
Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă la forma iniţială. Din 4 linguri cu făină, o cană cu sifon, sare şi usturoi pisat se face un aluat ca de clătite. Se scot hribii din apă, se sărează, se storc, se trec prin făină, apoi prin aluat şi se prăjesc în ulei fierbinte. Se întorc des pentru a se rumeni pe toate părţile, se scot pe şerveţele de hârtie pentru un sfert de oră, se trec pe un platou mare şi se servesc cu cartofi prăjiţi sau copţi în cuptor şi salată de varză acră.