Merluciu cu legume (rețetă pentru dezlegările la pește)
Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile sărbătorii dacice a Anului Nou s-au păstrat până în zilele noastre, găsindu-şi însă un nou rost.
30 Noiembrie 2016, 08:31
În noaptea dinaintea Sfântului Andrei, fetele se strâng şi confecţionează o păpuşă din cârpe, pe care o numesc apoi Andrei.
După ce o aşază pe ceea ce poate închipui un catafalc, fetele îl jelesc ca pe un mort, despărţindu-se astfel, simbolic, de anul cel vechi. În alte părţi, femeile se strâng la casa uneia dintre ele şi fierb mălai cu apă, pe care apoi îl mănâncă împreună, veghind ca noaptea să treacă cu bine. În acelaşi scop, se coc turte pe vatră care se aşază pe masă împreună cu un blid cu mujdei de usturoi.
De altfel, folosirea usturoiului nu este deloc întâmplătoare. Şiruri de usturoi se aşază la locurile de trecere, la geamuri şi tocuri pentru a ţine departe spiritele rele. Toate vasele din gospodării se întorc cu gura în jos, şi nimeni nu stă treaz de teamă să nu audă animalele care capătă grai numai în această noapte. Ca să-şi afle soarta, fetele fac un colac frumos împletit, care ascunde în interior un căţel de usturoi. După ce se scoate din cuptor se lasă într-un loc ferit ceva vreme, fără a se umbla la el, se cercetează cu atenţie. Dacă usturoiul a încolţit şi a străpuns coaja colacului, e semn că urmează un an foarte bun. Dacă nu este nici un semn de vegetaţie, anul se anunţă plin de greutăţi.
Gospodinele pregătesc mâncăruri cu usturoi, cu peşte sau cu mălai. Alteori, oamenii ţin post negru întreaga zi, ca să li se împlinească o dorinţă.
Și dacă tot veni vorba de dezlegarea la pește a acestei zile, iată ce gătim:
Merluciu cu legume
Ai trebuință de: un kg de merluciu, doi dovlecei, o vânătă, 4 roşii, o bucată de fenicul, două cepe, doi ardei graşi, cimbru, sare, piper, pătrunjel, 100 ml vin alb, ulei.
Într-o tigaie cu ulei încins se călesc cepele tăiate ineluşe, apoi se pun într-un vas. În acelaşi ulei se prăjesc, cât să se înmoaie, cubuleţele de dovlecei şi de vânătă, rondelele de ardei graşi şi fenicul, apoi feliile de roşii. Se presară sare, piper, cimbru. Într-o tavă se aşază pe un pat de legume călite peştele curăţat, peste care se presară cimbru şi sare. Se acoperă cu alt strat de legume, apoi se toarnă vinul. Se lasă în cuptor până se rumeneşte şi se serveşte cu pătrunjel tocat.