Ascultă Radio Antena Satelor Live

Merluciu cu legume (rețetă pentru dezlegările la pește)

Cu multă vreme în urmă, ultima zi a lunii noiembrie marca încheierea şi începerea unui an. O parte dintre ritualurile sărbătorii dacice a Anului Nou s-au păstrat până în zilele noastre, găsindu-şi însă un nou rost.

30 Noiembrie 2016, 08:31

În noaptea dinaintea Sfântului Andrei, fetele se strâng şi confecţionează o păpuşă din cârpe, pe care o numesc apoi Andrei.

După ce o aşază pe ceea ce poate închipui un catafalc, fetele îl jelesc ca pe un mort, despărţindu-se astfel, simbolic, de anul cel vechi. În alte părţi, femeile se strâng la casa uneia dintre ele şi fierb mălai cu apă, pe care apoi îl mănâncă împreună, veghind ca noaptea să treacă cu bine. În acelaşi scop, se coc turte pe vatră care se aşază pe masă împreună cu un blid cu mujdei de usturoi.
De altfel, folosirea usturoiului nu este deloc întâmplătoare. Şiruri de usturoi se aşază la locurile de trecere, la geamuri şi tocuri pentru a ţine departe spiritele rele. Toate vasele din gospodării se întorc cu gura în jos, şi nimeni nu stă treaz de teamă să nu audă animalele care capătă grai numai în această noapte. Ca să-şi afle soarta, fetele fac un colac frumos împletit, care ascunde în interior un căţel de usturoi. După ce se scoate din cuptor se lasă într-un loc ferit ceva vreme, fără a se umbla la el, se cercetează cu atenţie. Dacă usturoiul a încolţit şi a străpuns coaja colacului, e semn că urmează un an foarte bun. Dacă nu este nici un semn de vegetaţie, anul se anunţă plin de greutăţi.
Gospodinele pregătesc mâncăruri cu usturoi, cu peşte sau cu mălai. Alteori, oamenii ţin post negru întreaga zi, ca să li se împlinească o dorinţă.
Și dacă tot veni vorba de dezlegarea la pește a acestei zile, iată ce gătim:

Merluciu cu legume
Ai trebuință de: un kg de merluciu, doi dovlecei, o vânătă, 4 roşii, o bucată de fenicul, două cepe, doi ardei graşi, cimbru, sare, piper, pătrunjel, 100 ml vin alb, ulei.
Într-o tigaie cu ulei încins se călesc cepele tăiate ineluşe, apoi se pun într-un vas. În acelaşi ulei se prăjesc, cât să se înmoaie, cubuleţele de dovlecei şi de vânătă, rondelele de ardei graşi şi fenicul, apoi feliile de roşii. Se presară sare, piper, cimbru. Într-o tavă se aşază pe un pat de legume călite peştele curăţat, peste care se presară cimbru şi sare. Se acoperă cu alt strat de legume, apoi se toarnă vinul. Se lasă în cuptor până se rumeneşte şi se serveşte cu pătrunjel tocat.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume