Miel în sos de iaurt, ca la machidoni
Suntem in cea de a doua zi a Saptamanii Mari, ce va incheia Postul Pastilor cu celebrarea Invierii lui Hristos. Se zice ca in Martea Seaca nu se munceste, pentru a nu ramane fara grane sau fara animale. Cei care mananca in aceasta zi graunte, de orice fel, vor face bube in cap, devenind "pociti".
07 Aprilie 2015, 05:44
In popor se mai spune ca saracia se va abate pe la casele celor care nu respecta interdictiile din Martea Seaca si nu cinstesc aceasta zi cum se cuvine.
Ca sa va abat gandurile de la aceste cutume dure, va ofer astazi o reteta demna de masa Duminicii ce va veni.
Ai trebuință de un kg carne de miel, 500 ml iaurt gras, o lingură de făină, 80 g unt, o legăturp de mărar, sare, piper.
Carnea de miel (pulpă, mușchi) se curăță și se porționează, apoi se prăjește în unt, doar cât să se rumenească puțin, după care se adaugă apă (sau zeamă de carne) și se lasă să fiarbă la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, se trage puțin de pe foc. În timpul ăsta, se amestecă bine iaurtul cu făina, iar pasta obținută se toarnă peste bucățile de miel. Se amestecă în grăsimea (untul topi) din cratiță, se adaugă mărarul, se potrivește de sare și piper și se trece din dou pe foc mic, lăsând să dea câteva clocote. Se servește cu pâine de casă sau cu mămăligă caldă.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr din comunitatea aromână din Dobrogea