Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului

Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă de opt, unși cu miere și presărați cu nucă pisată. În alte zone colacii sunt scufundați într-un sirop cu zahăr, scorțișoară și miere.

08 Martie 2019, 22:31

De asemenea, există obiceiul de a se bea patruzeci de pahare cu vin. Cel care nu dorea să bea, măcar era stropit cu vin. Oamenii au credința că vinul băut în această zi se transformă în sânge curat, dând astfel mai multă putere. Iată și rețeta de mucenici moldovenești, așa cum am aflat-o de-acasă, din satul de pe valea Tazlăului.

Ai trebuință de: un kg făină, 300 gr zahăr, o ceașcă și jumătate cu lapte, 6 ouă, 50 gr drojdie, 200 gr unt, două linguri cu ulei, un baton de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, esență de rom, o linguriță cu sare, miere, nuci tocate.

Cum se procedează: Se face o maia din drojdie, o linguriță cu zahăr, 2-3 linguri cu lapte și puțină făină, apoi se lasă la crescut. Laptele se fierbe împreună cu vanilia, apoi se adaugă esență de rom și coajă de lămâie. Gălbenușurile presărate cu sare se freacă spumă cu zahărul. Făina se pune într-un vas mai mare si se face o adâncitură în mijloc, în care se adaugă gălbenușurile frecate, 3 albușuri bătute spumă, maiaua, untul topit și laptele călduț. Se frământă aluatul până când începe să facă bășici și apoi se lasă la crescut 3 ore. Se formează din aluat opturi care se coc în cuptor la foc potrivit. Când sunt gata, se ung din abundență cu miere și se tăvălesc prin nuci tocate.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Bălăneasa, comuna Livezi, Bacău.

Foto: Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume