Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului

Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă de opt, unși cu miere și presărați cu nucă pisată. În alte zone colacii sunt scufundați într-un sirop cu zahăr, scorțișoară și miere.

08 Martie 2019, 22:31

De asemenea, există obiceiul de a se bea patruzeci de pahare cu vin. Cel care nu dorea să bea, măcar era stropit cu vin. Oamenii au credința că vinul băut în această zi se transformă în sânge curat, dând astfel mai multă putere. Iată și rețeta de mucenici moldovenești, așa cum am aflat-o de-acasă, din satul de pe valea Tazlăului.

Ai trebuință de: un kg făină, 300 gr zahăr, o ceașcă și jumătate cu lapte, 6 ouă, 50 gr drojdie, 200 gr unt, două linguri cu ulei, un baton de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, esență de rom, o linguriță cu sare, miere, nuci tocate.

Cum se procedează: Se face o maia din drojdie, o linguriță cu zahăr, 2-3 linguri cu lapte și puțină făină, apoi se lasă la crescut. Laptele se fierbe împreună cu vanilia, apoi se adaugă esență de rom și coajă de lămâie. Gălbenușurile presărate cu sare se freacă spumă cu zahărul. Făina se pune într-un vas mai mare si se face o adâncitură în mijloc, în care se adaugă gălbenușurile frecate, 3 albușuri bătute spumă, maiaua, untul topit și laptele călduț. Se frământă aluatul până când începe să facă bășici și apoi se lasă la crescut 3 ore. Se formează din aluat opturi care se coc în cuptor la foc potrivit. Când sunt gata, se ung din abundență cu miere și se tăvălesc prin nuci tocate.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Bălăneasa, comuna Livezi, Bacău.

Foto: Simona Lazăr

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei