Mucenici moldovenești ca pe Valea Tazlăului
Pentru a cinsti memoria celor 40 de mucenici din Sevastia, în Moldova se pregătesc acum mucenicii, adică acei colaci în formă de opt, unși cu miere și presărați cu nucă pisată. În alte zone colacii sunt scufundați într-un sirop cu zahăr, scorțișoară și miere.
08 Martie 2019, 22:31
De asemenea, există obiceiul de a se bea patruzeci de pahare cu vin. Cel care nu dorea să bea, măcar era stropit cu vin. Oamenii au credința că vinul băut în această zi se transformă în sânge curat, dând astfel mai multă putere. Iată și rețeta de mucenici moldovenești, așa cum am aflat-o de-acasă, din satul de pe valea Tazlăului.
Ai trebuință de: un kg făină, 300 gr zahăr, o ceașcă și jumătate cu lapte, 6 ouă, 50 gr drojdie, 200 gr unt, două linguri cu ulei, un baton de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, esență de rom, o linguriță cu sare, miere, nuci tocate.
Cum se procedează: Se face o maia din drojdie, o linguriță cu zahăr, 2-3 linguri cu lapte și puțină făină, apoi se lasă la crescut. Laptele se fierbe împreună cu vanilia, apoi se adaugă esență de rom și coajă de lămâie. Gălbenușurile presărate cu sare se freacă spumă cu zahărul. Făina se pune într-un vas mai mare si se face o adâncitură în mijloc, în care se adaugă gălbenușurile frecate, 3 albușuri bătute spumă, maiaua, untul topit și laptele călduț. Se frământă aluatul până când începe să facă bășici și apoi se lasă la crescut 3 ore. Se formează din aluat opturi care se coc în cuptor la foc potrivit. Când sunt gata, se ung din abundență cu miere și se tăvălesc prin nuci tocate.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Bălăneasa, comuna Livezi, Bacău.
Foto: Simona Lazăr