Mușchi de vacă cu smântână - rețeta Ecaterinei Steriady, de la 1871
Fiind azi o sfântă zi de duminică și plăcându-le românilor a se-nfrupta din carne într-o zi ca asta, n-o să vă dau rețete din legume – deși e vara-n toi și e grădina plină. Mă voi opri la o rețetă clasică, de târg moldav și port la Dunăre, totodată – de unde câteva ingrediente sudice s-au ajuns-au în cuhnie direct de pe vapoare!
22 Noiembrie 2022, 08:38
Adaogă aici și faptul că autoarea cărții unde am aflat-o era grecoaică – la origini – din neamul mare și vestit, Malaxa. Ecaterina Steriady, în Buna Menajeră, indică astfel prepararea Mușchiului de vacă cu smântână.
Mușchi de vacă cu smântână - rețeta
Curăță mușchiul de piele și de grăsime, așează-l în tingire, cu vreo câteva felioare de slănină, o bucată de țelină, vreo două fire de pătrunjeș, un morcov, vreo două foi de dafin, câteva boabe de piper și sarea necesară. Toarnă ca două părți de apă și o parte de oțet până ce se va acoperi mușchiul, pune-l pe spuză și lasă-l să fiarbă, întorcându-l din când în când până ce va începe să scadă.
Atunci scoate-l în chipul următor: scoate mușchiul și întinde-l pe o masă, lățindu-l cu mâna, amestecă zeama aceea și strecoar-o prin sită, pune mușchiul iar înăuntru, mai pune două linguri de smântână și jumătate lingură de unt, răzătura de la o jumătate de lămâie.
Pune tingirea la foc, punându-i dedesubt și deasupra jăratic (aici eu vă indic, pur și simplu, să puneți vasul la cuptor). Lasă să fiarbă puțintel, apoi servește cu orice garnitură.