Ascultă Radio Antena Satelor Live

Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)

În România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se alătură aromânii. În secolele de convieţuire, şi-au împrumutat reţetele, ca un semn de preţuire reciprocă a culturii culinare specifice.

09 Februarie 2016, 06:13

În satele din nordul Moldovei, în judeţele Suceava şi Botoşani, ucrainenii se numără printre etnicii care şi-au păstrat nealterate reţetele, iar o astfel de reţetă, deprinsă demult de la tușa Maria, din comuna suceveană Ulma, am de gând să vă dezvălui şi eu acum. Cu atât mai mult cu cât, veţi vedea - ori mai bine trebuie să spun: veţi auzi - este una neobişnuită, prin ingrediente şi mod de preparare.

Pentru natinca sau... gât umplut, Maria m-a sfătuit să fac rost înainte de toate de pielea de pe gât de la o rață, o gâscă sau de la o curcă, scoasă prin rulare, cum scoţi o mănuşă strâmtă de pe mână. (Cine se pricepe, poate păstra și capul zburătoarei, curățându-l bine și pe dinafară, și pe dinăuntru).

Mai am trebuinţă de ficatul şi rânza păsării, grăsime, crupe de hrişcă sau porumb, 3 cepe mari, usturoi, piper şi sare.

Se călesc trei cepe, se adaugă rânza şi ficatul prefierte, tăiate cubuleţe. Se pun hrişca sau crupele de porumb prefierte, sare, piper şi usturoi. Se umple gâtul, se leagă la cele două capete şi se fierbe. Se scoate şi se pune la cuptor pentru a se rumeni. Se serveşte rece.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume