Ascultă Radio Antena Satelor Live

Natinca sau gât de rață, de gâscă ori de curcă umplut (rețete românești pe gustul tău)

În România trăiesc nouăsprezece comunităţi etnice istorice - adică acelea aflate aici de sute de ani -, cărora li se alătură aromânii. În secolele de convieţuire, şi-au împrumutat reţetele, ca un semn de preţuire reciprocă a culturii culinare specifice.

09 Februarie 2016, 06:13

În satele din nordul Moldovei, în judeţele Suceava şi Botoşani, ucrainenii se numără printre etnicii care şi-au păstrat nealterate reţetele, iar o astfel de reţetă, deprinsă demult de la tușa Maria, din comuna suceveană Ulma, am de gând să vă dezvălui şi eu acum. Cu atât mai mult cu cât, veţi vedea - ori mai bine trebuie să spun: veţi auzi - este una neobişnuită, prin ingrediente şi mod de preparare.

Pentru natinca sau... gât umplut, Maria m-a sfătuit să fac rost înainte de toate de pielea de pe gât de la o rață, o gâscă sau de la o curcă, scoasă prin rulare, cum scoţi o mănuşă strâmtă de pe mână. (Cine se pricepe, poate păstra și capul zburătoarei, curățându-l bine și pe dinafară, și pe dinăuntru).

Mai am trebuinţă de ficatul şi rânza păsării, grăsime, crupe de hrişcă sau porumb, 3 cepe mari, usturoi, piper şi sare.

Se călesc trei cepe, se adaugă rânza şi ficatul prefierte, tăiate cubuleţe. Se pun hrişca sau crupele de porumb prefierte, sare, piper şi usturoi. Se umple gâtul, se leagă la cele două capete şi se fierbe. Se scoate şi se pune la cuptor pentru a se rumeni. Se serveşte rece.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei