Orșadă de sămânță de pepene galben - rețeta din 1871 a Ecaterinei Steriady
Pentru că-i în toi sezonul pepenilor – fie ei verzi ori galbeni – n-am să vă las să risipiți bunătatea asta care-i de găsit în piețe doar un anotimp din an. Și pentru că, tot răsfoind în cartea veche, cea a Ecaterinei colonelu Steriady, am găsit rețeta asta de „orșadă de sămânță de pepene galben” - nimic altceva decât un sirop, după cum se va vedea – m-am și grăbit să vă îmbii cu ea.
13 Iulie 2017, 05:27
Cum pregătești băutura asta de răcorit în zilele caniculare? Ia o cantitate oarecare de semințe de pepene galben, curățate de cojile lor, spălate bine în două sau trei ape și puse la uscat. Pune-le într-o piuliță de marmură sau de lemn și pisează-le turnând apă peste ele, apoi frământă-le bine cu mâinile. Pune zeama la strecurat în săculețe de pânză de ață rară (eu vă recomand un tifon) și apoi la teasc, între două farfurii. Fă un sirop din zahăr după cantitatea zemei obținută din sămânță – o parte zahăr și o parte zeamă. Pune să dea vreo câteva clocote. Lasă-l apoi să se răcorească și pune-l în sticle, iar când vrei să-l folosești îndoiește-l cu apă.
Și astea fiind zise, doar o vorbă mai am pentru voi: să vă fie vara dulce!