Ascultă Radio Antena Satelor Live

Orșadă de sămânță de pepene galben - rețeta din 1871 a Ecaterinei Steriady

Pentru că-i în toi sezonul pepenilor – fie ei verzi ori galbeni – n-am să vă las să risipiți bunătatea asta care-i de găsit în piețe doar un anotimp din an. Și pentru că, tot răsfoind în cartea veche, cea a Ecaterinei colonelu Steriady, am găsit rețeta asta de „orșadă de sămânță de pepene galben” - nimic altceva decât un sirop, după cum se va vedea – m-am și grăbit să vă îmbii cu ea.

13 Iulie 2017, 05:27

Cum pregătești băutura asta de răcorit în zilele caniculare? Ia o cantitate oarecare de semințe de pepene galben, curățate de cojile lor, spălate bine în două sau trei ape și puse la uscat. Pune-le într-o piuliță de marmură sau de lemn și pisează-le turnând apă peste ele, apoi frământă-le bine cu mâinile. Pune zeama la strecurat în săculețe de pânză de ață rară (eu vă recomand un tifon) și apoi la teasc, între două farfurii. Fă un sirop din zahăr după cantitatea zemei obținută din sămânță – o parte zahăr și o parte zeamă. Pune să dea vreo câteva clocote. Lasă-l apoi să se răcorească și pune-l în sticle, iar când vrei să-l folosești îndoiește-l cu apă.

Și astea fiind zise, doar o vorbă mai am pentru voi: să vă fie vara dulce!

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume