Pâine de casă, ca la Valea Dragului
Vechea controversa a proportiei sarii in bucate se incheie o data cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sarate (decat daca asa le vrem) si nici nesarate la gust. Exista o masura in toate. La aluaturi, ea este medie.
18 Februarie 2015, 09:36
Ganditi-va la painea cea de toate zilele. Intotdeauna e potrivit de sarata, incat, pur si simplu, ne place!
Si unde am fi putut cauta o reteta de felul acesta, daca nu in chiar „patria painii”, in Campia Romana?
Ai trebuință de: 500 g făină de grâu, 10 g drojdie, două lingurițe de sare, o linguriță de zahăr, 250 ml apă călduță; facultativ: 6 linguri untdelemn.
Cum se preocedează. Drojdia se lichefiază, cu zahărul și cu puțină apă călduță. Făina se cerne și se amestecă apoi cu drojdia și sarea. Se încorporează restul de apă și untdelemnul (dacă se dorește) și se frământă un aluat potrivit de moale. Dacă este nevoie, se mai pune apă. Aluatul se frământă timp de 10-15 minute, după care se modelează pâinea și se pune în tava pentru copt. Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să crească, la loc cald, o oră.
După ce a crescut, se crestează aluatul. Se unge cu apă, se presară sare și se dă la cuptor, primele 10 minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se încearcă cu un pai să se vadă dacă pâinea e coaptă. Dacă nu e, se mai lasă câteva minute în cuptor.
- rețetă culeasă de la Valea Dragului, județul Giurgiu, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.