Pâine fragedă cu tărâțe (rețetă de la Moara Vlăsiei)
De la Balotești, la dreapta, spre Mănăstirea Căldărușani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămășițe din codrii Vlăsiei. Până să ajungi la apa Cociovaliștei - al cărei nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii îl foloseau în loc de plută, să treacă apa de la un mal la altul; „cocioc” înseamnă „plaur” - oprești la brutărie să cumperi o pâine.
22 Noiembrie 2022, 08:38
Pâine rotundă, semialbă și cu un gust tocmai potrivit să-l asociezi cu cel al cărnii preparate pe grătarul cu cărbuni, la umbra pădurii. Ori, dacă mergi la mănăstire și-i zi de pomenire a morților, tot aici oprești să cumperi colaci sau prescuri. Se știe că la brutăria din Moara Vlasiei (Ilfov) poți găsi pâinea pentru hrană sau pentru pomenire, după cum ai nevoie.
Pâinea fragedă cu tărâțe, semințe și ulei se face, după rețeta brutăresei Elena Mănescu, astfel:
Ai trebuință de: un kg făină, 500 g tărâțe de grâu, o lingură cu sare, drojdie cât o nucă, susan, mac, migdale, 300 ml apă sau borș, 150 ml ulei.
Se amestecă făina cu tărâțele într-un vas. Într-un lighean, în care se va frământa, se amestecă apa sau borșul cu uleiul, drojdia nediluată, sarea, macul, susanul și se adaugă câte puțină făină cu tărâțe, se frământă până când se obține un aluat consistent. El nu trebuie să fie prea tare, ci chiar pufos. Se bate puțin aluatul, pentru a se frăgezi. Se modelează sub formă de chifle și se dă la cuptor aproximativ 40 de minute, la foc mediu. Scoateți pâinea din cuptor atunci când s-a rumenit puțin.