Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor fi bune mai târziu pentru a găti mâncăruri săţioase, iar mai apoi se pregăteşte fânul pentru animale.

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

26 Septembrie 2021, 03:45

Cel proaspăt se udă niţel cu apă înainte pentru a nu cădea greu. Alte sfaturi spuneau cam aşa: "Pe când te apuci de secere, cucuruzul să fie săpat a doua oară”, aflăm din Calendarul săteanului pe anul comun 1918: Pliveşte viile, dar nu pe timp prea cald, ca să nu se împiedice strugurii în creştere. Dinaintea coşniţelor pune un vas cu apă, ca albinele s-o aibă la îndemână. Aruncă deasupra ei bucăţi de paie ca să nu se înece. La cărat pune rogojini în car, ca grăunţele scuturate să nu se prăpădească".

Femeile de la sate mai prepară şi acum pâine din mălai (din boabe proaspete sau din cele păstrate bine pentru a trece cu sănătate timpul până la următoarea recoltă), numai bună de a fi mâncată cu o ciorbă acră şi cu smântână.

Cât despre Pâinea de mălai, iată ce trebuie să știi. Ai trebuință de: 200 g făină, 340 g mălai, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă de sare, 3 ouă, 400 ml lapte dulce, 70 ml ulei de măsline, două linguri de pătrunjel tocat, o linguriţă de boia de ardei dulce, piper, unt pentru formă.

Făina se pune într-un bol mai mare împreună cu mălaiul, sarea, praful de copt, boiaua dulce şi piper după gust. Într-un bol separat se pun laptele dulce călduţ, uleiul de măsline şi ouăle. Se mixează bine şi se toarnă peste ingredientele uscate, bine amestecate.

Se presară pătrunjelul tocat, se mixează şi se toarnă într-o formă înaltă, unsă cu unt. Se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit 30-45 de minute, încercând din când în când dacă este gata cu ajutorul unei scobitori.

Când a devenit aurie, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească zece minute şi se serveşte.

Simona Lazăr

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei