Ascultă Radio Antena Satelor Live

Papanași cu brânză, pentru Săptămâna Albă (rețete românești pe gustul tău)

Perioadele de restricții alimentare - cum sunt cele ale posturilor de peste an - sunt și o probă de creativitate, pentru româncele care își doresc să gătească după... rețete românești. Unele rețete trebuie însă respectate de-a fir a păr, ca să ai siguranța că vor ieși întocmai. Așa e și cu papanașii!

07 Martie 2016, 05:43

Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă neapărat la alimentație. De exemplu, dacă vrei să nu încărunțești înainte de vreme, e bine ca în Săptămâna Albă să pui în apă în care te speli pe cap... o bucățică de brânză.

Dar să reintrăm în bucătărie și să pregătim o rețetă de papanași, culeasa de pe Valea Mureșului.

Ai trebuință de: 500 g brânză de vaci, 250 g făină, două ouă, 100 g zahăr, 200 g smântână, 100 g dulceață, bicarbonat, coajă rasă de portocală, sare, zahăr pudră, ulei.

Cum se procedează: Brânza de vaci se amestecă împreună cu ouăle, bicarbonatul, zahărul, sarea și coaja rasă de portocală. Apoi se adaugă făina și se amestecă până când se omogenizează bine.

Din această compoziție se fac papanașii sub formă de inel și se pun la prăjiit în uleiul încins. Papanașii se rumenesc frumos.

Se servesc fierbinți, cu zahăr pudră, smântână și dulceață.

-rețetă culeasă din Târgu Mureș și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume