Papanași cu brânză, pentru Săptămâna Albă (rețete românești pe gustul tău)
Perioadele de restricții alimentare - cum sunt cele ale posturilor de peste an - sunt și o probă de creativitate, pentru româncele care își doresc să gătească după... rețete românești. Unele rețete trebuie însă respectate de-a fir a păr, ca să ai siguranța că vor ieși întocmai. Așa e și cu papanașii!
07 Martie 2016, 05:43
Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă neapărat la alimentație. De exemplu, dacă vrei să nu încărunțești înainte de vreme, e bine ca în Săptămâna Albă să pui în apă în care te speli pe cap... o bucățică de brânză.
Dar să reintrăm în bucătărie și să pregătim o rețetă de papanași, culeasa de pe Valea Mureșului.
Ai trebuință de: 500 g brânză de vaci, 250 g făină, două ouă, 100 g zahăr, 200 g smântână, 100 g dulceață, bicarbonat, coajă rasă de portocală, sare, zahăr pudră, ulei.
Cum se procedează: Brânza de vaci se amestecă împreună cu ouăle, bicarbonatul, zahărul, sarea și coaja rasă de portocală. Apoi se adaugă făina și se amestecă până când se omogenizează bine.
Din această compoziție se fac papanașii sub formă de inel și se pun la prăjiit în uleiul încins. Papanașii se rumenesc frumos.
Se servesc fierbinți, cu zahăr pudră, smântână și dulceață.
-rețetă culeasă din Târgu Mureș și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007