Ascultă Radio Antena Satelor Live

Papanași cu brânză, pentru Săptămâna Albă (rețete românești pe gustul tău)

Perioadele de restricții alimentare - cum sunt cele ale posturilor de peste an - sunt și o probă de creativitate, pentru româncele care își doresc să gătească după... rețete românești. Unele rețete trebuie însă respectate de-a fir a păr, ca să ai siguranța că vor ieși întocmai. Așa e și cu papanașii!

07 Martie 2016, 05:43

Am intrat deja în Săptămâna Albă, cea în care, după tradiție, creștinii ortodocși nu consumă carne, dar pot mânca brânză, lapte și ouă. Există multe interdicții și cutume în această perioadă și ele nu se referă neapărat la alimentație. De exemplu, dacă vrei să nu încărunțești înainte de vreme, e bine ca în Săptămâna Albă să pui în apă în care te speli pe cap... o bucățică de brânză.

Dar să reintrăm în bucătărie și să pregătim o rețetă de papanași, culeasa de pe Valea Mureșului.

Ai trebuință de: 500 g brânză de vaci, 250 g făină, două ouă, 100 g zahăr, 200 g smântână, 100 g dulceață, bicarbonat, coajă rasă de portocală, sare, zahăr pudră, ulei.

Cum se procedează: Brânza de vaci se amestecă împreună cu ouăle, bicarbonatul, zahărul, sarea și coaja rasă de portocală. Apoi se adaugă făina și se amestecă până când se omogenizează bine.

Din această compoziție se fac papanașii sub formă de inel și se pun la prăjiit în uleiul încins. Papanașii se rumenesc frumos.

Se servesc fierbinți, cu zahăr pudră, smântână și dulceață.

-rețetă culeasă din Târgu Mureș și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei