Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păpuși de dragavei (rețeta de la Mănăstirea Brâncoveni)

Reteta de „papusi de dragavei” am primit-o de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta o biserica din lemn, pe care nepotul sau - Voda, adicatelea - a transformat-o intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare).

30 Martie 2017, 07:15

Cat despre papusile de dragavei de la Brancoveni, ele nu sunt musai mancare manastireasca.Asta mancau primavara taranii olteni, cand se-ntorceau de la muncile campului... Acuma, primavara, in postul Pastelui, oltenii mei – si mai ales oltencele – se-ntrec in a gati dragaveiul asta, dupa reteta alor batrani.

Ai trebuinta de: frunze de stevie, ulei, ardei iuti, un morcov, o ceapa, otet, sare.

Cum procedezi: Iei frunze de stevie tanara si frageda, le cureti si le legi in manunchiuri de le mai zice si „papusi”.

Le ungi cu ulei si le pui pe gratar, iar dupa ce s-au fript, le iei cu degetele de pe gratar - ai grija sa nu te frigi! - ori cu o furculita de lemn, dar sa nu le strapungi cu ceva de metal. Le cureti de atele cu care le-ai legat, le pui in strachina si mai adaugi doi tari (ardei iuti) tocati, ulei, zama arzânte (fierbinte) in care ai fiert un morcov si-o ceapa. Zama trebuie sa fie sarata si indoita cu otet.
Se manânca bine cu mamaliga rece.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume