Păpuși de dragavei (rețeta de la Mănăstirea Brâncoveni)
Reteta de „papusi de dragavei” am primit-o de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta o biserica din lemn, pe care nepotul sau - Voda, adicatelea - a transformat-o intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare).
30 Martie 2017, 07:15
Cat despre papusile de dragavei de la Brancoveni, ele nu sunt musai mancare manastireasca.Asta mancau primavara taranii olteni, cand se-ntorceau de la muncile campului... Acuma, primavara, in postul Pastelui, oltenii mei – si mai ales oltencele – se-ntrec in a gati dragaveiul asta, dupa reteta alor batrani.
Ai trebuinta de: frunze de stevie, ulei, ardei iuti, un morcov, o ceapa, otet, sare.
Cum procedezi: Iei frunze de stevie tanara si frageda, le cureti si le legi in manunchiuri de le mai zice si „papusi”.
Le ungi cu ulei si le pui pe gratar, iar dupa ce s-au fript, le iei cu degetele de pe gratar - ai grija sa nu te frigi! - ori cu o furculita de lemn, dar sa nu le strapungi cu ceva de metal. Le cureti de atele cu care le-ai legat, le pui in strachina si mai adaugi doi tari (ardei iuti) tocati, ulei, zama arzânte (fierbinte) in care ai fiert un morcov si-o ceapa. Zama trebuie sa fie sarata si indoita cu otet.
Se manânca bine cu mamaliga rece.