Pasăre de curte cu bureți de pădure (rețete românești pe gustul tău)
Bucătăria simplă țărănească nu mai este demult cea de ieri. Să fie de vină numai înlocuirea vechilor plite cu cercuri de fontă cu aragazul cu potențator al flăcării sau poate că e ceva care ține de transformarea mult mai puternică (și adeseori perfidă) a mentalităților.
13 Februarie 2016, 22:48
De la o vreme încoace, dând vina pe lipsa noastră de timp și pe un rețetar neconform cu normele de dietă ale zilei pe care o trăim, am alungat caietul de rețete, scris cu creionul chimic de o bunică obișnuită să gătească pentru un pluton de nepoți odată. Dar ce ar fi atât de nesănătos în această rețetă bucovineană de pasăre de curte cu bureți?
Se înăbușă, în puțină grăsime, bucățile de pasăre. Când s-au rumenit, se adaugă o ceapă tocată mărunt și o farfurie adâncă de bureți de pădure, curățați și spălați, tăiați cubulețe. Se lasă să fiarbă, iar când sunt aproape gata se adaugă un păhărel de vin, două-trei roșii, curățate de pieliță și tăiate felii, și piper.
Se potrivește gustul de sare și se fierbe un sfert de ceas.
Se servește cu smântână, cu verdeață tocată mărunt (mărar, mai mult, pătrunjel - după gust) și cu mămăligă aburindă alături.