Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pasăre de curte cu bureți de pădure (rețete românești pe gustul tău)

Bucătăria simplă țărănească nu mai este demult cea de ieri. Să fie de vină numai înlocuirea vechilor plite cu cercuri de fontă cu aragazul cu potențator al flăcării sau poate că e ceva care ține de transformarea mult mai puternică (și adeseori perfidă) a mentalităților.

13 Februarie 2016, 22:48

De la o vreme încoace, dând vina pe lipsa noastră de timp și pe un rețetar neconform cu normele de dietă ale zilei pe care o trăim, am alungat caietul de rețete, scris cu creionul chimic de o bunică obișnuită să gătească pentru un pluton de nepoți odată. Dar ce ar fi atât de nesănătos în această rețetă bucovineană de pasăre de curte cu bureți?

Se înăbușă, în puțină grăsime, bucățile de pasăre. Când s-au rumenit, se adaugă o ceapă tocată mărunt și o farfurie adâncă de bureți de pădure, curățați și spălați, tăiați cubulețe. Se lasă să fiarbă, iar când sunt aproape gata se adaugă un păhărel de vin, două-trei roșii, curățate de pieliță și tăiate felii, și piper.

Se potrivește gustul de sare și se fierbe un sfert de ceas.

Se servește cu smântână, cu verdeață tocată mărunt (mărar, mai mult, pătrunjel - după gust) și cu mămăligă aburindă alături.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume