Ascultă Radio Antena Satelor Live

Păstrăv la cuptor - rețeta ultimului olar din Găleșoaia

O dimineață sprintenă și masa plină cu bucate! În străchină de lut și pe tipsie așezate! Iar dacă ești în căutare de oale, farfurii și căni de apă, pe roată de olar lucrate, dă o fugă în satul gorjenesc zis Găleșoaia.

19 Aprilie 2021, 04:11

Mai e acolo un meșter care știe-a face vase de lut... cu vino-ncoace. El știe-a modela povești în humă... și-a face păsărea să cânte în buza ulcelelor cu vin. Care vin, cuvene-se a fi adus la masă alături de bucate. Acolo, în cuhnia gorjenească, gătim azi păstrăv la cuptor, cu mere, praz și... vin.

E neobișnuită-asocierea, dar cu atât mai mult va fi gustoasă.

Dar mai 'nainte de-a afla rețeta, vreo două vorbă să vă spun despre olarul amintit. Fiu de olar, din sat de vrednici modelatori în lut, Ion Retezeanu a crescut acolo, între oale, străchini, vise, cu mâinile-i micuțe netezind copilăria. Din așezarea odinoară plină de meșteri azi numai el lucrează-n dorul unui trecut care nu vrea să plece. Căci nu doar meșterii de-alt'dat, dar satul însuși e dispărut azi de pe harta lumii. Meșterul se-ntoarce, an de an, în vatra satului bătrân să-și ia de-acolo lutul, inspirația, vigoarea...

Dar să ne-ntoarcem la rețeta noastră.

În tipsie vom așeza întâi de toate prazul și merele-n felii tăiate.

Apoi ne ocupăm de pește. Curățat, spălat, uscat. Pudrat cu sare și piper. Se-așază-n așternutul tăvii. Se toarnă vinul, cu măsură. Să fie alb și sec. Atât se cere. Se-acoperă c-un aluat de pâine, subțire, lipindu-se de marginea tipsiei. Cuptorul dinainte încălzit primi-va tava ca pe o ofrandă.

În douăj'de minute, ar trebui să fie gata. Copt în sucu-i amestecat cu vin de țară.

Se scoate tava. Pâinea aurie se despică de-a lungul, lăsând aburul să iasă. Se scoate peștele pe farfurie, coaja de pâine se așaz-aproape, iar sosul se mai lasă ca să fiarbă, îngroșat bine cu smântână și aromat cu pătrunjel.

Rețeta nu-i ușoară, dar nici grea. Și merită gustată pe-ndelete.

Pe mâine, deci, să-mpărtășim rețete cu secrete.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume