Păstrăv umplut cu nucă, în foitaj (rețetă-mpărătească)
S-a întâmplat să ajung la Sâmbăta de Sus, în postul abia trecut al Sfintei Mării, la vrema dezlegărilor la peşte. Ferice de mine! – mi-am zis, şi nu neapărat pentru că îmi plac bucatele de peşte – şi-mi plac! –, cât pentru că acolo știu eu pe cineva care pregăteşte păstrăvii, în fel şi chip, după savuroase reţete culese de prin sat ori create de ea.
20 August 2015, 07:16
Unde mai pui că păstrăvul e proaspăt prospăcior, căci iazul e la numai câţiva metri de uşa bucătăriei.
Aşa se face că am gustat într-o seară minunea de păstrăv umplut cu nucă (nuci sunt din belșug pe-acolo) în aluat de foitaj (lux culinar împrumutat, de veacuri, de la neamurile cu care românii ardeleni au trăit alături, în granițele imperiului austro-ungar), şi n-am rezistat să nu-i cer reţetele.
La doi păstrăvi, avea să-mi spună, avem nevoie de 100 g ceapă, 100 g miez de nucă, un ou, 10 g usturoi, 50 ml ulei, 10 g sare, 1 g piper, 100 g foitaj, 1 g rozmarin.
"Cu un cuţit bine ascuţit, păstrăvul se despică pe şira spinării, scoţând şira şi coastele, se eviscerează, iar apoi se spală. Se lasă la scurs după care se condimentează (sare, piper). Se pregăteşte umplutura: ceapa tocată mărunt se înăbuşă în ulei şi puţină apă, se adaugă miezul de nucă tocat, rozmarinul şi usturoiul pisat. Se ia de pe foc. Când este aproape rece se amestecă această compoziţie cu oul şi condimentele. Păstrăvul se umple cu această umplutură, se înveleşte într-o mantie de foitaj pe diagonală şi se aşază pe un grătar. Se pune la cuptorul preîncălzit la 200°C aproximativ 30 de minute, pentru procesarea termică a peştelui şi creşterea şi rumenirea mantiei din foitaj. Se serveşte alături de o garnitură de legume şi sos de şampanie, fiind un preparat specific unor festinuri deosebite".
Amintirea acestui peşte delicios m-a tot urmărit în zilele în zilele ce au urmat. Şi mi-am spus: ce-ar fi dacă și eu, ca-n mănăstirile cele rânduite după tipicul Sfântului Athanasie cel Mare, athonitul, n-aş mânca miel, de Paşte,nici porc, de Crăciun, ci... peşte?