Păstrăvi mănăstirești, pentru Buna Vestire
La Buna Vestire (25 martie) incepe pamantul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea, incep a zbura de colo-colo insecte, in zare se vad primele randunele, iar cucul işi spune cantecul in fiecare dimineaţa.
24 Martie 2019, 22:27
Exista credinţa ca oamenii trebuie sa iasa din casa dupa ce s-au infruptat din bucate, ca sa nu-i prinda cantecul cucului cu burta goala. Gospodarii au grija sa afume livezile, iar copacii care se incapaţaneaza sa nu dea rod sunt ameninţaţi cu securea: "Daca nu rodeşti, te tai!".
Se verifica cuibarele şi se arunca toate ouale gasite pentru ca nu vor ieşi pui sanatoşi. Albinelor li se da drumul sa zboare printr-o potcoava, imprumutand astfel din puterile fierului. Fiind dezlegare la peşte, gospodinele pregatesc fel de fel de preparate pe baza de peşte, nelipsind borşurile, scordoleaua sau peştele marinat. Toate se servesc cu mamaliguţa, ardei iute şi puţin rachiu.
Se zice ca, de Buna Vestire, ca sa ai spor in casa, trebuie sa-ti fie masa plina. Mai ales cu bucate de peste. Aflata demult la Manastirea Bistrita din Neamt, aceasta reteta de Pastravi manastiresti cu legume s-ar potrivi numai bine in aceasta zi.
Ai trebuinta de: 3 pastravi, 200 g fasole verde (poate fi si din conserva), doua cepe, doi ardei grasi verzi, vin alb, untdelemn, sare, piper, cimbru.
Se curata pestii, se eviscereaza si se spala in putina apa rece, se ung cu untdelemn si cu sare. Se fierbe fasolea (daca e proaspata, altminteri, cea din borcan doar se scurge). Ardeii se spala si se taie cubulete, ceapa se taie solzisori (nu chiar atat de marunti ca solzii de pastrav - !). intr-o tava se pune untdelemn, se face un pat de legume, apoi se asaza pestii, peste care se toarna vin alb si apa, se presara sare (daca mai e nevoie) si piper. Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor, pentru 30-40 de minute, iar cand se scot se presara cimbru.