Păstrăvii Doamnei Mele (rețeta lui Bacalbașa)
Pastravii vor fi, întotdeauna, o ofertă delicioasă în fiecare meniu! De aceea rețeta acestei zile se va dovedi binevenită! Vrednică femeie, Ecaterina Bacalbaşa!
08 Mai 2017, 05:31
Şi, oricât ne-ar plăcea legenda cum că ar fi fost bucătăreasa preferată a Reginei Maria, documentele (de istorie mică) ale Casei Regale o contrazic. Pentru că, se ştie, vreme de 30 de ani, la Casa Regală bucătarul favorit a fost neamţul H. Edner, adus de regină de la Coburg, şi, în general, erau preferaţi bucătari germani, chiar dacă reţetarul folosit era cel francez.
Nu putem însă să-i negăm Ecaterinei calităţile de doamnă a casei, bună administratoră şi, cu siguranţă - ne-o arată şi această carte pe care am adnotat-o copios - o bucătăreasă pricepută şi o muză... delicioasă pentru Constantin Bacalbaşa. Jurnalistui, cronicarul Bucureștilor și autorul „Dictaturii gastronomice”, o carte pe care eu încă nu mă satur să o răsfoiesc.
Pastravii Doamnei Mele - rețeta
Recitesc acum, la pagina 190, una dintre reţetele Ecaterinei Bacalbaşa. "Păstrăvii Doamnei mele". Începe cu un cuvânt mai "crud": "omori".
Dar după aceea, reţeta curge ceva mai blând, mai puţin "belicos": "... cureţi şi aşezi păstrăvii într-o cratiţă, îi sărezi şi îi piperezi. În altă cratiţă, pentru 5 păstrăvi mărişori, tai în fire subţiri două cepe, o jumătate de morcov şi o răsură de ţelină. Mai pui peste aceste legume 60 g de unt şi un pahar cu apă. Timp de o jumătate de oră, să fiarbă legumele, domol, cu capacul pus. Peste peşte, până îl acoperi, torni jumătate vin alb, care să nu fie dulce, şi jumătate apă; pui peste peşte o foaie de dafin şi pătrunjel; acoperi cratiţa şi o pui la cuptor, stropind peştele, din când în când. Scoţi peştii pe farfuria de dat la masă, scazi lichidul cu o treime, adaugi 60 g de unt cu o linguriţă de făină. Torni sosul peste peşte şi serveşti alături cartofi fierţi."