„Pere” din carne de vițel (rețetă bănățeană)
Primesc zilele acestea un telefon din Timișoara. Doamna Luci, cum se recomandă, îmi spune povestea unei cărți de bucate vechi de aproape un veac, "cartea dupa care, acum 50 de ani, o vecină care era bucatareasă a gătit la nunta mea".
09 Iulie 2015, 06:51
Las pentru mai târziu subiectul - cine știe, poate ne vom încumeta într-o zi să ajungem acolo, caci prea bogat în influențe culinare de tot felul e și Banatul - și vom poposi și în bucătăria doamnei Luci.
În schimb, o să-mi permit să vă relatez, în doar câteva minute, uimirea pe care mi-a provocat-o un fel de mâncare pus pe masă de o bună prietenă, Cornelia Moise, de felul ei dintr-un sat de pe lângă Caransebeș.
N-am prea înțeles eu de ce, după un delicios drob de vinete și o supă de fasole verde cu chisătură (chisatura e un fel de pastă obținută din slănină tăiată mărunt și amestecată cu ceapă tocană), am trecut direct la... desert. Cel puțin așa am crezut eu, când am văzut pe platou ditamai perele, tăvălite prin pesmet și prăjite...Numai că, de data asta, nu m-am priceput prea bine să descifrez "misterul" din farfurie. "Perele" mele erau din... carne de vițel.
După ce m-am delectat cu gustul lor rafinat, tot ce-am mai putut face a fost să îmi scot caietul de rețete și să notez conștiincios toate detaliile prepararii "perelor de carne".
Iei un rasol de vițel de un kil, un kil și ceva. Îl cureți, îl speli și-l dai în fiert în apă cu sare. După ce a fiert, scoți carnea de pe os și o tai foarte mărunt. Un sfert de kil de slănină afumată o tai cubulețe și o prăjești cu un pic de untură. Amesteci carnea cu slănina și cu o cană de orez (fiert și răcit). Mai adaugi sare și piper și numai dacă e nevoie puțin din apa în care a fiert rasolul. Amesteci bine, până se omogenizează. Apoi, iei cu mâna udă din aluatul de carne și îl modelezi în formă de pară, de mărime potrivită. Tăvălești fiecare pară prin făină, ou și pesmet, îi pui o codiță dintr-o crenguță de cimbru și o rumenești în untură încinsă.
Perele de carne se servesc la masă cu orez fiert și cu un sos de roșii cu zahăr caramelizat, ceea ce le dă și puțină dulceață.