Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Pere” din carne de vițel (rețetă bănățeană)

Primesc zilele acestea un telefon din Timișoara. Doamna Luci, cum se recomandă, îmi spune povestea unei cărți de bucate vechi de aproape un veac, "cartea dupa care, acum 50 de ani, o vecină care era bucatareasă a gătit la nunta mea".

09 Iulie 2015, 06:51

Las pentru mai târziu subiectul - cine știe, poate ne vom încumeta într-o zi să ajungem acolo, caci prea bogat în influențe culinare de tot felul e și Banatul - și vom poposi și în bucătăria doamnei Luci.

În schimb, o să-mi permit să vă relatez, în doar câteva minute, uimirea pe care mi-a provocat-o un fel de mâncare pus pe masă de o bună prietenă, Cornelia Moise, de felul ei dintr-un sat de pe lângă Caransebeș.

N-am prea înțeles eu de ce, după un delicios drob de vinete și o supă de fasole verde cu chisătură (chisatura e un fel de pastă obținută din slănină tăiată mărunt și amestecată cu ceapă tocană), am trecut direct la... desert. Cel puțin așa am crezut eu, când am văzut pe platou ditamai perele, tăvălite prin pesmet și prăjite...Numai că, de data asta, nu m-am priceput prea bine să descifrez "misterul" din farfurie. "Perele" mele erau din... carne de vițel.

După ce m-am delectat cu gustul lor rafinat, tot ce-am mai putut face a fost să îmi scot caietul de rețete și să notez conștiincios toate detaliile prepararii "perelor de carne".

Iei un rasol de vițel de un kil, un kil și ceva. Îl cureți, îl speli și-l dai în fiert în apă cu sare. După ce a fiert, scoți carnea de pe os și o tai foarte mărunt. Un sfert de kil de slănină afumată o tai cubulețe și o prăjești cu un pic de untură. Amesteci carnea cu slănina și cu o cană de orez (fiert și răcit). Mai adaugi sare și piper și numai dacă e nevoie puțin din apa în care a fiert rasolul. Amesteci bine, până se omogenizează. Apoi, iei cu mâna udă din aluatul de carne și îl modelezi în formă de pară, de mărime potrivită. Tăvălești fiecare pară prin făină, ou și pesmet, îi pui o codiță dintr-o crenguță de cimbru și o rumenești în untură încinsă.

Perele de carne se servesc la masă cu orez fiert și cu un sos de roșii cu zahăr caramelizat, ceea ce le dă și puțină dulceață.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume