Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește la cuptor, cu sos de usturoi

In timpul Postului Craciunului, pestele devine alimentul preferat, intrerupand monotonia preparatelor din legume. Nu putem insa sa-l mancam oricand, trebuie sa asteptam zilele in care avem "dezlegare la peste".

04 Decembrie 2016, 08:03

In general, ar fi bine sa consumam peste foarte des pe parcursul intregului an, fiind mult mai hranitor decat orice alt preparat din carne. Este foarte bogat in saruri minerale si vitamine, mai mult decat atat, din multe specii marine se face celebra untura de peste.
Mult mai gustoasa este insa carnea de peste, gatita in fel si chip. De altfel, pestele era preparat in Europa, mai ales prin fierbere, inca din cele mai vechi timpuri. Exista chiar o lege care ii obliga pe oameni sa manance peste in fiecare vineri. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea "varianta prajita" a acestuia devine populara. De cele mai multe ori, pestele prajit este servit cu sare sau otet. Otetul poate fi si din malt sau cu ceapa (in acest caz se pun intr-o sticla de otet si cateva cepe). Astăzi însă nu vom prăji peștele, ci îl vom găti după o rețetă aflată de la Tanti Florița, din Poiana, sat adormit în brațele Tazlăului.

Pește la cuptor, cu sos de usturoi.
Ai trebuință de 2 kg peste, 50 gr usturoi, 50 ml otet, 200 ml ulei, sare, piper.
Pestele se curata, se spala si se dezoseaza. Otetul se dilueaza cu 500 ml apa si se fierbe. Pestele se inabusa sau se prajeste in 150 ml ulei. Se condimenteaza cu piper si sare, dupa care se introduce la cuptor. Spre finalul inabusirii, se adauga otetul fierbinte si se mentine la cuptor inca 5 minute. Se raceste si se asaza pe un platou. Usturoiul pisat se omogenizeaza cu 50 ml ulei, obtinandu-se un sos care se toarna peste portiile de peste. Pestele se serveste rece, cu sosul de usturoi.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei