Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește, hribii cu smântână și mămăliguța pe pături, așa cum se face în „țările” României.

29 August 2015, 05:10

Dacă ar fi astăzi lângă noi, cu siguranță ne-ar învăța cum se face un pește pe cărbuni, că tare-i mai plăcea și să pesscuiască, și să mânce bucate gătite din viețuitoarele astea ale apelor.

Ai trebuință deci de 2 kg de pește, 2 ardei iuți, o lingură de sare, un litru de apă, verdețuri și-o lingură de oțet.

Se încing cărbunii, se sparge peștele pe burtă, se curăță de mațe, se spală, se sărează, se așază pe și se acoperă cu cărbuni, nepărat cu solzi cu tot. În vremea asta, se fierbe apa cu o lingură cu sare. După 20-30 de minute, în funcție de cât de mare e peștele, se scoate din cărbuni și se bate bine de „zgură” și se așază în tavă. Se presară verdeață și cu ardei iute tocat și se stropește cu oțet. Deasupra se toarnă apa fierbinte.

E tot un fel de saramură, făcută pescărește. Altă rețetă e așa: după ce la-i copt bine, peștele se scoate din pielea arsă ca un miez dintr-o nucă. Pe carnea sa aburindă se pun o lingură-două de zeamă usturoasă, cu miros fin de ierburi și de cenușă. Peștele copt în spuză e chiar mai fin decât cel fript pe sare. Așa că v-aș recomanda să-l însoțiți cu un vin cu adevărat rafinat, cu frăgezime și mireasmă care definesc doar câteva dintre vinurile albe românești. Eu zic să vă duceți în Dobrogea, la Murfatlar, și după voia lui Radu Anton Roman, să luați un Pinot Gris, ce scânteie în pahar.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei