Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)
Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește, hribii cu smântână și mămăliguța pe pături, așa cum se face în „țările” României.
29 August 2015, 05:10
Dacă ar fi astăzi lângă noi, cu siguranță ne-ar învăța cum se face un pește pe cărbuni, că tare-i mai plăcea și să pesscuiască, și să mânce bucate gătite din viețuitoarele astea ale apelor.
Ai trebuință deci de 2 kg de pește, 2 ardei iuți, o lingură de sare, un litru de apă, verdețuri și-o lingură de oțet.
Se încing cărbunii, se sparge peștele pe burtă, se curăță de mațe, se spală, se sărează, se așază pe și se acoperă cu cărbuni, nepărat cu solzi cu tot. În vremea asta, se fierbe apa cu o lingură cu sare. După 20-30 de minute, în funcție de cât de mare e peștele, se scoate din cărbuni și se bate bine de „zgură” și se așază în tavă. Se presară verdeață și cu ardei iute tocat și se stropește cu oțet. Deasupra se toarnă apa fierbinte.
E tot un fel de saramură, făcută pescărește. Altă rețetă e așa: după ce la-i copt bine, peștele se scoate din pielea arsă ca un miez dintr-o nucă. Pe carnea sa aburindă se pun o lingură-două de zeamă usturoasă, cu miros fin de ierburi și de cenușă. Peștele copt în spuză e chiar mai fin decât cel fript pe sare. Așa că v-aș recomanda să-l însoțiți cu un vin cu adevărat rafinat, cu frăgezime și mireasmă care definesc doar câteva dintre vinurile albe românești. Eu zic să vă duceți în Dobrogea, la Murfatlar, și după voia lui Radu Anton Roman, să luați un Pinot Gris, ce scânteie în pahar.