Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește pe cărbuni (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se împlinește astăzi un deceniu de când acela pe care ne-am obișnuit să îl numim „patriarhul gastronomiei românești” s-a dus să ceară rețete de la îngeri și să le gătească lor borșul de pește, hribii cu smântână și mămăliguța pe pături, așa cum se face în „țările” României.

29 August 2015, 05:10

Dacă ar fi astăzi lângă noi, cu siguranță ne-ar învăța cum se face un pește pe cărbuni, că tare-i mai plăcea și să pesscuiască, și să mânce bucate gătite din viețuitoarele astea ale apelor.

Ai trebuință deci de 2 kg de pește, 2 ardei iuți, o lingură de sare, un litru de apă, verdețuri și-o lingură de oțet.

Se încing cărbunii, se sparge peștele pe burtă, se curăță de mațe, se spală, se sărează, se așază pe și se acoperă cu cărbuni, nepărat cu solzi cu tot. În vremea asta, se fierbe apa cu o lingură cu sare. După 20-30 de minute, în funcție de cât de mare e peștele, se scoate din cărbuni și se bate bine de „zgură” și se așază în tavă. Se presară verdeață și cu ardei iute tocat și se stropește cu oțet. Deasupra se toarnă apa fierbinte.

E tot un fel de saramură, făcută pescărește. Altă rețetă e așa: după ce la-i copt bine, peștele se scoate din pielea arsă ca un miez dintr-o nucă. Pe carnea sa aburindă se pun o lingură-două de zeamă usturoasă, cu miros fin de ierburi și de cenușă. Peștele copt în spuză e chiar mai fin decât cel fript pe sare. Așa că v-aș recomanda să-l însoțiți cu un vin cu adevărat rafinat, cu frăgezime și mireasmă care definesc doar câteva dintre vinurile albe românești. Eu zic să vă duceți în Dobrogea, la Murfatlar, și după voia lui Radu Anton Roman, să luați un Pinot Gris, ce scânteie în pahar.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume