Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pește pe orez pentru Moșii de Toamnă

Sâmbetele sunt, în biserica ortodoxă, menite pomenirii celor duși din lume. La fel se întâmplă și în satele din Oltenia sudică, așezate de-a lungului marelui fluviu. Femeile pregătesc colacii de Dumnezeu și coliva.

05 Noiembrie 2016, 09:24

Dar, din această pomană nu va lipsi niciodată peştele pe orez - peştele, el însuşi un mare simbol biblic.

Despre acest obicei am luat ştire în călătoria noastră prin Lunca Dunării, de la Perişor la Maglavit şi îndărăt, parcurgând un spaţiu de două ori miraculos: o dată datorită prezenţei marelui fluviu, de care veşnic a fost legată existenţa oamenilor de aici - fluviul însemnând viaţă şi moarte deopotrivă -; şi a doua oară pentru că acesta este locul unde Dumnezeu a ales să păşească pe pământ, la milenii distanţă după ce i se arătase lui Moise. În contextul acesta de mare încărcătură spirituală, obiceiul legat de pomana din lunea Paştelui şi-a întărit semnificaţiile.

Pe lângă ritual, însă, eu mi-am dorit să aflu şi reţeta. Şi mi s-a oferit una, culeasă de la Bechet de Antoaneta Nadu. Pentru a pregăti acest preparat ritualic, ai nevoie de un kilogram de peşte - crap, caras, ştiucă sau somn -, patru cepe mari, doi morcovi, 250 g de orez, pastă de tomate, mărar, sare (după gust), o ceaşcă mare de ulei.

"Se căleşte ceapa, tocată mărunt, şi morcovii, daţi prin răzătoare. Se pune orezul spălat în câteva ape. Se adaugă o ceaşcă de pastă de tomate şi mărarul, tocat bine. Se adaugă sare şi piper după gust. Compoziţia se pune într-un vas de lut (ghivici) şi se adaugă o jumătate de litru de apă. Se aşază peştele peste această compoziţie şi se bagă într-un cuptor bine încins. Se urmăreşte şi, când apa seacă, se mai adaugă apă, astfel încât orezul, la sfârşit, să fie moale. După ce s-a rumenit peştele şi orezul este bine fiert, se scoate de la cuptor. Se serveşte o bucată de peşte cu două linguri de orez".

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume