Piept de rață la cuptor, cu varză acră (rețetă de la Hanul Ancuței)
Este o reţetă foarte îndrăgită pe plaiurile răzeşilor, carnea de raţă potrivindu-se cel mai bine cu o varză călită acrişoară. Nu știu, zău, dacă se pregătea și-n vremea lui Vodă Ștefan cel Mare și Sfânt.
21 Ianuarie 2015, 05:24
Dar în satul din Țara de Jos al bunicilor mei, varză-n butoi aveau răzășii de pe Trotuș (că și vama sării de la Târgu Ocna era pe-aproape) și rațe pe apă erau destule...
La fel de bine s-or fi descurcat și nemțenii - cu rațele de pe râul Bistriței... Iar rețeta de pe-acolo am aflat-o și eu.
Pentru început se pune carnea de raţă într-un baiţ obţinut din iaurt, muştar, sare, oţet şi usturoi. Se crestează carnea din loc în loc ca să intre bine aromele şi să se facă mai repede. Se lasă aşa să se hodinească, cam 12 ore, apoi se scurge bine de baiţ şi se pune în cuptor să se rumenească.
În timpul acesta se face varza. Se căleşte cu ceapă, piper boabe, câteva foi de dafin şi este fiartă în borş de putină, cât să-i dea un gust acrişor. Se serveşte cu mămăliguţă, ardei iute şi câteva fire de pătrunjel verde.
Merge bine şi o ulcică cu vin sau un păhărel de ţuică.
- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Hanul Ancuței, județul Neamț