Piept de vită, pe pat de ceapă și morcovi (rețeta Ginei din Lepșa)
Piept de vita, cu ceapa, morcovi și o gazdă îndrăgostită de bucătăria românească! Descoperisem, într-un miez de primăvară ca aceasta de-acum, când înviorată de floare, când înfiorată de ploi, o vale vrânceană cu oameni cuminți și frumoși și cu bucate gătite pe-ndelete.
04 Mai 2017, 07:58
Într-o casă de oameni gospodari, la Lepșa, am aflat și rețeta acestei zile. Savuroasă rețetă, strașnică gospodină! Cu care tot să te îndemni la lucrul domniei sale (și al meu), adicătelea: bucătăritul!
Doamna Gina Melinte nu este chiar un om al locului. E, de felul său, din București, dar s-a măritat la Galați și a ajuns dunareanca. Venea însă in fiecare vara in munti. Ii placeau locurile astea si si-a spus ca la pensie o să se retragă aici. Asta a si facut. Aer curat, flori multe si prieteni buni. Ce si-ar fi putut dori mai mult! Poate... prieteni și mai mulți! Așa, câți sunteți dv, ascultatorii Radio Romania Antena Satelor. Si pentru ca prietenii se primesc cu bucate bune, asta face și dumneaei, gatindu-ne...
Piept de vita pe pat de ceapă și morcovi
Ai trebuință de: 500 g piept de vita (se poate folosi si alta bucata de carne), 400 g ceapa uscata, 200 g morcovi, 200 g gogosari, piper, ulei, doua linguri cu mustar, 200 ml vin.
Cum se procedează: Pieptul de vita se portioneaza si se pune cu o zi inainte intr-un bait din: apa, ulei, piper, mustar, vin sec. Ceapa se taie julien si se tine in apa rece timp de o ora. Apoi se asaza pe fundul unui vas de lut sau a unui vas de Jena. Se pune deasupra morcovul taiat rondele. Pieptul de vita se da putin in fiert in apa cu ulei. Se scoate apoi si se asaza pe acest pat de ceapa si morcov. Deasupra se pune gogosarul, se toarna o parte din baitul in care a stat carnea, se mai condimenteaza (daca este cazul) si se pune capacul. Se lasa sa fiarba inabusit aproximativ o ora.