Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)

În ciuda numelui său cu rădăcini otomane - pilaf, pilavi - mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu retete romanesti!

07 Decembrie 2015, 08:01

Știu că v-ați fi dorit să fie și azi dezlegare la pește, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat rețete, de la Căldărușani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) șef al cuhniilor era părintele Dionisie.

Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeață, 3 roșii.

Înainte de orice, te speli pe mâini și pe față, apoi te rogi - ca să îți iasă bucatele gustoase. Apoi, ții seama de sfaturile părintelui Dionisie:

Legumele se taie și se călesc în ulei încins. Se sting cu puțină apă, se adaugă roșiile și se mai lasă pe foc încă 10 minute. Dacă nu e dezlegare la ulei, doar se vor înăbuși, în câteva linguri de apă.

Orezul se spală, se scurge, se zvântă. Se pune acesta în cratiță și se lasă pe foc 3 minute, amestecându-se continuu. Se toarnă apă (trei căni și jumătate de apă la fiecare cană de orez, unii pun chiar patru, ca să iasă orezul bine fiert și onctuos) și se fierbe la foc mic. Când e gata, se sărează, se piperează și se adaugă verdeața tocată mărunțel.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume