Pilaf călugăresc, ca la Mănăstirea Căldărușani (rețete românești pe gustul tău)
În ciuda numelui său cu rădăcini otomane - pilaf, pilavi - mâncarea asta, mai ales cea călugărească, e demnă de orice caiet cu retete romanesti!
07 Decembrie 2015, 08:01
Știu că v-ați fi dorit să fie și azi dezlegare la pește, dar uite că nu-i! Ba, chiar, unii spun că-n lunea care urmează unor astfel de zile, ar trebui să postim mai abitir! De-aceea vă recomand azi un preparat tradițional de post, pe care îl întâlniți atât în casele românilor (de la sat și de la oraș), cât și în mănăstiri. De altfel, eu de la o mănăstire am aflat rețete, de la Căldărușani, unde la vremea aceea (hăt, demult de tot!) șef al cuhniilor era părintele Dionisie.
Pentru un pilaf călugăresc, gătit cu toată priceperea unui monah, trebuie să ai la îndemână următoarele ingrediente: 10 linguri cu orez, 60 ml ulei (dacă e dezlegare la ulei!), două cepe, un morcov, un ardei gras, 3 dovlecei, sare, piper, verdeață, 3 roșii.
Înainte de orice, te speli pe mâini și pe față, apoi te rogi - ca să îți iasă bucatele gustoase. Apoi, ții seama de sfaturile părintelui Dionisie:
Legumele se taie și se călesc în ulei încins. Se sting cu puțină apă, se adaugă roșiile și se mai lasă pe foc încă 10 minute. Dacă nu e dezlegare la ulei, doar se vor înăbuși, în câteva linguri de apă.
Orezul se spală, se scurge, se zvântă. Se pune acesta în cratiță și se lasă pe foc 3 minute, amestecându-se continuu. Se toarnă apă (trei căni și jumătate de apă la fiecare cană de orez, unii pun chiar patru, ca să iasă orezul bine fiert și onctuos) și se fierbe la foc mic. Când e gata, se sărează, se piperează și se adaugă verdeața tocată mărunțel.