Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf cu carne de porc

Daca la 6 ianuarie, de Boboteaza, se deschidea cerul, iar apele capatau puteri tamaduitoare, la 7 ianuarie, de Sfantul Ioan Botezatorul, timpul porneste agale din loc, caci nu intamplator aceasta zi mai este numita si "cap de an".

07 Ianuarie 2017, 06:56

Luna ianuarie reprezinta pentru gospodari miezul iernii, atunci cand pericolele stau la panda. Vechile traditii romanesti pomenesc in aceasta zi de 7 ianuarie a fost plamadita lumea, si tot acum pruncii se afla sub ocrotirea sfantului care nu-i lasa sa treaca nebotezati. De altfel, multe gospodarii au la loc de cinste icoana sfantului, considerat a fi protectorul casei.

Pentru a fi feriti de tot felul de boli si nenorociri, oamenii ies afara, se uda cu zapada sau apa si se feresc a lucra. in schimb, femeile pornesc la "iordanit", un ritual la care participa doar nevestele. Ele se aduna seara laolalta, in casa uneia dintre ele si acolo asaza pe mese mancare si bautura din care se ospateaza. in acelasi timp, se danseaza si se canta, barbatii fiind opriti a lua parte la aceasta petrecere. Dimineata, cand pornesc catre casele lor, femeile cer cate un vas de vin, drept rascumparare, de la barbatii care le ies in cale. in alte parti, crestinii care merg la biserica la slujba de Sfantul Ioan au parte si ei de "iordanit". Numai ca de aceasta data, ei sunt ridicati in brate de trei ori la iesirea din biserica si stropiti cu agheasma. Drept rasplata, crestinii le dau feciorilor bani, vin sau colaci.

Un alt obicei respectat la Sfantul Ioan este "masa moasei". "Moasa merge cu apa sfintita si cu un buchet din flori uscate si frunze verzi de muscata pe la «nepoate», spre a le invita la petrecere. Plocoanele aduse de fiecare mama sunt asezate pe masa, in jurul colacului moasei. Ceremonia incepe cu tamaierea nepoatelor si aprinderea lumanarii de pe masa. Colacul cel mare al moasei este rupt in mai multe bucati si impartit nepoatelor, care isi prorocesc, daca mai nasc sau nu copii, daca acestia vor fi fete sau baieti. Urmeaza apoi petrecerea, cu mancare si bautura." - scria Ion Ghinoiu in cartea sa "Zile si mituri. Calendarul taranului roman.

Rețeta zilei de azi este: Pilaf cu cu carne de porc și busuioc

Ai trebuinta de 150 g orez, 600 g muschi de porc, o linguriță de busuioc uscat, mărunțit, 50 g brânză uscată rasă, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml vin alb sec, sare, piper, patrunjel.

Muschiul de porc se taie cuburi, se condimenteaza si se prajeste in putin ulei incins. Se acopera cu apa si se lasa sa scada sosul format. Se incinge restul de ulei, se pune orezul spalat si scurs de apa, se caleste doua minute, apoi se toarna vinul alb. Se amesteca pana se evapora vinul, se adauga apa cat sa-l acopere, sare si piper. Cand este fiert, se pun carnea de porc, busuiocul, patrunjelul tocat si brânza rasă. Se amesteca, se mai tine pe foc cinci minute si se serveste.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume