Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf cu carne de porc

Daca la 6 ianuarie, de Boboteaza, se deschidea cerul, iar apele capatau puteri tamaduitoare, la 7 ianuarie, de Sfantul Ioan Botezatorul, timpul porneste agale din loc, caci nu intamplator aceasta zi mai este numita si "cap de an".

07 Ianuarie 2017, 06:56

Luna ianuarie reprezinta pentru gospodari miezul iernii, atunci cand pericolele stau la panda. Vechile traditii romanesti pomenesc in aceasta zi de 7 ianuarie a fost plamadita lumea, si tot acum pruncii se afla sub ocrotirea sfantului care nu-i lasa sa treaca nebotezati. De altfel, multe gospodarii au la loc de cinste icoana sfantului, considerat a fi protectorul casei.

Pentru a fi feriti de tot felul de boli si nenorociri, oamenii ies afara, se uda cu zapada sau apa si se feresc a lucra. in schimb, femeile pornesc la "iordanit", un ritual la care participa doar nevestele. Ele se aduna seara laolalta, in casa uneia dintre ele si acolo asaza pe mese mancare si bautura din care se ospateaza. in acelasi timp, se danseaza si se canta, barbatii fiind opriti a lua parte la aceasta petrecere. Dimineata, cand pornesc catre casele lor, femeile cer cate un vas de vin, drept rascumparare, de la barbatii care le ies in cale. in alte parti, crestinii care merg la biserica la slujba de Sfantul Ioan au parte si ei de "iordanit". Numai ca de aceasta data, ei sunt ridicati in brate de trei ori la iesirea din biserica si stropiti cu agheasma. Drept rasplata, crestinii le dau feciorilor bani, vin sau colaci.

Un alt obicei respectat la Sfantul Ioan este "masa moasei". "Moasa merge cu apa sfintita si cu un buchet din flori uscate si frunze verzi de muscata pe la «nepoate», spre a le invita la petrecere. Plocoanele aduse de fiecare mama sunt asezate pe masa, in jurul colacului moasei. Ceremonia incepe cu tamaierea nepoatelor si aprinderea lumanarii de pe masa. Colacul cel mare al moasei este rupt in mai multe bucati si impartit nepoatelor, care isi prorocesc, daca mai nasc sau nu copii, daca acestia vor fi fete sau baieti. Urmeaza apoi petrecerea, cu mancare si bautura." - scria Ion Ghinoiu in cartea sa "Zile si mituri. Calendarul taranului roman.

Rețeta zilei de azi este: Pilaf cu cu carne de porc și busuioc

Ai trebuinta de 150 g orez, 600 g muschi de porc, o linguriță de busuioc uscat, mărunțit, 50 g brânză uscată rasă, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 100 ml vin alb sec, sare, piper, patrunjel.

Muschiul de porc se taie cuburi, se condimenteaza si se prajeste in putin ulei incins. Se acopera cu apa si se lasa sa scada sosul format. Se incinge restul de ulei, se pune orezul spalat si scurs de apa, se caleste doua minute, apoi se toarna vinul alb. Se amesteca pana se evapora vinul, se adauga apa cat sa-l acopere, sare si piper. Cand este fiert, se pun carnea de porc, busuiocul, patrunjelul tocat si brânza rasă. Se amesteca, se mai tine pe foc cinci minute si se serveste.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști