Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pilaf cu praz (rețetă dobrogeană)

Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. Însă praz se mănâncă și-n Dâmbovița - care nu-i în Oltenia, și-n Prahova, ba chiar și în multe comunități din Dobrogea... A

23 Iulie 2016, 08:02

sta ca să nu aruncăm cu leasa de prins păsări și povești prea departe. În Dobrogea, unde contaminarea cu elemente ale bucătăirie otomane - precum celebrul pilavi - este destul de vizibilă, vom găsi și această rețetă delicioasă de pilaf cu praz.

Ca să îl pregătești ai trebuință de câteva fire de praz, un sfert de kilogram de ore, câteva linguri de ulei, o lingură de pastă de tomate, sare și piper. De la praz se va folosi partea albă, care e mai puțin fibroasă și ațoasă (dacă avem cumva prăzoaice - mai subțiri și mai fine - pentru un gust mai puternic, putem folosi și puțin din partea verde). Prazul se curăță. se taie rondele și se înăîbușă în ulei cu apă.

Orezul se curăță, se spală, se lasă la scurs, apoi se adaugă peste praz unde se lasă să fiarbă înăbușit primele 10 minute. Abia după aceea se vor adăuga două căni cu apă caldă (dacă e post) sau cu supă de carne (dacă nu-i). Se lasă să fiarbă primele clocote. Se potrivește de sare și piper și se dă vasul la cuptor, o jumătate de ceas până se înmoaie orezul (la pilaf, el nu e bine să rămână al dente, cum e cazul pentru risotto-ul italian.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume