Pilaf cu praz (rețetă dobrogeană)
Ne-am obișnuit să asociem prazul bucătăriei oltenești și, în bună măsură, nu greșim dacă vom crede asta. Însă praz se mănâncă și-n Dâmbovița - care nu-i în Oltenia, și-n Prahova, ba chiar și în multe comunități din Dobrogea... A
23 Iulie 2016, 08:02
sta ca să nu aruncăm cu leasa de prins păsări și povești prea departe. În Dobrogea, unde contaminarea cu elemente ale bucătăirie otomane - precum celebrul pilavi - este destul de vizibilă, vom găsi și această rețetă delicioasă de pilaf cu praz.
Ca să îl pregătești ai trebuință de câteva fire de praz, un sfert de kilogram de ore, câteva linguri de ulei, o lingură de pastă de tomate, sare și piper. De la praz se va folosi partea albă, care e mai puțin fibroasă și ațoasă (dacă avem cumva prăzoaice - mai subțiri și mai fine - pentru un gust mai puternic, putem folosi și puțin din partea verde). Prazul se curăță. se taie rondele și se înăîbușă în ulei cu apă.
Orezul se curăță, se spală, se lasă la scurs, apoi se adaugă peste praz unde se lasă să fiarbă înăbușit primele 10 minute. Abia după aceea se vor adăuga două căni cu apă caldă (dacă e post) sau cu supă de carne (dacă nu-i). Se lasă să fiarbă primele clocote. Se potrivește de sare și piper și se dă vasul la cuptor, o jumătate de ceas până se înmoaie orezul (la pilaf, el nu e bine să rămână al dente, cum e cazul pentru risotto-ul italian.