Plăcintă cu dovleac (rețeta tușii Eugenia din Sișeștii Mehedințiului)
În Oltenia sudică, cea care urmăreşte, sinuos şi fierbinte, „drumul fără pulbere” al Dunării, odinioară nu exista gospodărie fără ţestul ei. Azi au rămas ceva mai puţini cei fideli vechilor unelte ţărăneşti.
07 Ianuarie 2018, 22:40
Olteanul ştie însă că gustul bucatelor pregătite la ţest nu se compară cu nimic altceva. Dar trebuie să cunoşti trucurile, dacă vrei „să nu greşeşti” mâncarea… O rețetă pe care gospodinele din lunca Dunării o pregătesc, la ceas de iarnă, în… cuptorul cu microunde al Olteniei este PLĂCINTA CU DOVLEAC. Însă pentru că știu că nu se găsește țest la toată casa de român – azi, nici la toată casa de oltean –, vă ofer varianta pentru cuptor, așa cum am aflat-o de la tușa Eugenia Dineț din Sisești, Mehedinți.
Ai trebuință de: 1 kg făină, 3 ouă + 1 ou de uns, 400 g zahăr, 1 nucă de drojdie, 1 ceaşcă mare cu lapte, 3 linguri de smântână, 1 castron cu dovleac ras, 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava, miroase bune: zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie, mirodenii după gust.
Cum se procedează: Se desface drojdia în lapte cald şi smântână. Se freacă untul cu zahăr până spumă se face, apoi se adaugă ouăle, drojdia cu lapte şi smântână. După ce s-au amestecat, se adaugă făina, ceva miroase şi se frământă cât de bine; se lasă să respire. Se unge o tavă cu unt. Se întinde aluatul foaie cât tava, cu pereţi cu tot, cât să învelească plăcinta. Se umple foaia cu dovleac, se închide ca un plic, se unge cu unt şi ou, se dă la cuptor, cu foc mic, cam o jumătate oră, poate mai mult.
Rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Șișești, județul Mehedinți.