Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu dovleac (rețeta tușii Eugenia din Sișeștii Mehedințiului)

În Oltenia sudică, cea care urmăreşte, sinuos şi fierbinte, „drumul fără pulbere” al Dunării, odinioară nu exista gospodărie fără ţestul ei. Azi au rămas ceva mai puţini cei fideli vechilor unelte ţărăneşti.

07 Ianuarie 2018, 22:40

Olteanul ştie însă că gustul bucatelor pregătite la ţest nu se compară cu nimic altceva. Dar trebuie să cunoşti trucurile, dacă vrei „să nu greşeşti” mâncarea… O rețetă pe care gospodinele din lunca Dunării o pregătesc, la ceas de iarnă, în… cuptorul cu microunde al Olteniei este PLĂCINTA CU DOVLEAC. Însă pentru că știu că nu se găsește țest la toată casa de român – azi, nici la toată casa de oltean –, vă ofer varianta pentru cuptor, așa cum am aflat-o de la tușa Eugenia Dineț din Sisești, Mehedinți.

Ai trebuință de: 1 kg făină, 3 ouă + 1 ou de uns, 400 g zahăr, 1 nucă de drojdie, 1 ceaşcă mare cu lapte, 3 linguri de smântână, 1 castron cu dovleac ras, 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava, miroase bune: zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie, mirodenii după gust.

Cum se procedează: Se desface drojdia în lapte cald şi smântână. Se freacă untul cu zahăr până spumă se face, apoi se adaugă ouăle, drojdia cu lapte şi smântână. După ce s-au amestecat, se adaugă făina, ceva miroase şi se frământă cât de bine; se lasă să respire. Se unge o tavă cu unt. Se întinde aluatul foaie cât tava, cu pereţi cu tot, cât să învelească plăcinta. Se umple foaia cu dovleac, se închide ca un plic, se unge cu unt şi ou, se dă la cuptor, cu foc mic, cam o jumătate oră, poate mai mult.

Rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Șișești, județul Mehedinți.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei