Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă cu dovleac (rețeta tușii Eugenia din Sișeștii Mehedințiului)

În Oltenia sudică, cea care urmăreşte, sinuos şi fierbinte, „drumul fără pulbere” al Dunării, odinioară nu exista gospodărie fără ţestul ei. Azi au rămas ceva mai puţini cei fideli vechilor unelte ţărăneşti.

07 Ianuarie 2018, 22:40

Olteanul ştie însă că gustul bucatelor pregătite la ţest nu se compară cu nimic altceva. Dar trebuie să cunoşti trucurile, dacă vrei „să nu greşeşti” mâncarea… O rețetă pe care gospodinele din lunca Dunării o pregătesc, la ceas de iarnă, în… cuptorul cu microunde al Olteniei este PLĂCINTA CU DOVLEAC. Însă pentru că știu că nu se găsește țest la toată casa de român – azi, nici la toată casa de oltean –, vă ofer varianta pentru cuptor, așa cum am aflat-o de la tușa Eugenia Dineț din Sisești, Mehedinți.

Ai trebuință de: 1 kg făină, 3 ouă + 1 ou de uns, 400 g zahăr, 1 nucă de drojdie, 1 ceaşcă mare cu lapte, 3 linguri de smântână, 1 castron cu dovleac ras, 1 pachet şi jumătate de unt + 50 g uns tava, miroase bune: zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie, mirodenii după gust.

Cum se procedează: Se desface drojdia în lapte cald şi smântână. Se freacă untul cu zahăr până spumă se face, apoi se adaugă ouăle, drojdia cu lapte şi smântână. După ce s-au amestecat, se adaugă făina, ceva miroase şi se frământă cât de bine; se lasă să respire. Se unge o tavă cu unt. Se întinde aluatul foaie cât tava, cu pereţi cu tot, cât să învelească plăcinta. Se umple foaia cu dovleac, se închide ca un plic, se unge cu unt şi ou, se dă la cuptor, cu foc mic, cam o jumătate oră, poate mai mult.

Rețetă culeasă de Simona Lazăr din satul Șișești, județul Mehedinți.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume