Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta cu mere a Sfântului Ilie (rețetă din mijlocul verii)

Zice românul că până la Sfinții Apostoli Petru și Pavel nici o ființă de parte femeiască n-are voie să mănânce mere. Cică nici țărcile și nici femeiuștile graurilor nu se-nfruptă din fructele acestea dulci-zemoase. Numai bărbătușii ce mai ciupesc din ele.

20 Iulie 2016, 07:13

La Sfinții Apostoli, învoire primesc să mănânce fetele nemăritate. Și numai ele.

Muierile trecute prin ciurul și dârmonul vieții, tot oprite sunt de la... fructul oprit. Abia la Sfâtul Ilie le vine și lor rândul să mânce mere. Dintr-acelea numite în popor „sântiliești”. N-au voie să mănânce, până-n ziua aceea, și nici să le culeagă. Dar dacă le aduce vreo nepoată un șorț de mere, până-n Sfântul Ilie, avea-vor voie să facă plăcinte. Plăcinte cu mere, cum sunt și acelea a căror rețetă v-o dau mai departe (așa cum și eu am aflat-o de la mătușa Marița, sora mai mare a tatii).

(N-o să vorbim acum despre cum se face aluatul de plăcintă, dar să-l aveți pregătit, pe-aproape).

Ai trebuință - pe lângă un aluat bun de foi de plăcite (sau foi de plăcinte cumpărate) -, pentru umplutură, de: 2 kg de mere, 200 g zahăr pudră, o linguriță de scorțișoară măcinată, o lingură de pesmet, unt topit sau ulei.

Merele se vor curăța bine de coajă și se vor da pe răzătoarea mare, până ce veți ajunge la cotoare. Merele rase se vor căli în puțin unt topit, așteptând să scade bine zeama pe care o lasă, după care se adaugă zahărul, amestecând mereu, ușor, și se lasă pe foc potrivit încă vreo 10-12 minute. Se trage vasul pe colțul plitei, iar când s-a răcorit se adaugă scorțișoara (care parfumează) și pesmetul (care va absoarbe surplusul de lichid).

Foile de plăcintă se pregătesc pe dimensiunile tăvii. Se unge tava cu unt topit (sau cu ulei) și se pun câteva foi (depinde și de cât de subțiri sunt), stropite cu unt topit (sau ulei) între ele. Se pune tava în cuptorpentru 2-3 minute (altfel, aluatul de plăcintă s-ar putea încruzi), se scoate și se toarnă umplutura, netezind-o cu latul cuțitului. Se pun deasupra alte foi de plăcintă, stropite între ele și deasupra cu unt topit.

Se lasă în cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute (și după performanțele cuptorului, care cum le știți), după care se scoate tava, se acoperă câteva minute cu un șervet curat (așa, se vor putea tăia mai ușor), se taie în pătrate, triunghiuri sau romburi și presară zahăr pudră (după ce plăcinta s-a răcit).

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume