Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos (darull părintelui Epifanios)
Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu este unul dintre acei schimnici duhovnici, căutați de toată lumea pentru vorbele-i înțelepte.
15 Aprilie 2015, 08:17
Părintele Epiphanios Mylopotamitul este autorul unei cărți de bucate athonite, publicată deja în trei limbi de circulație internațională. Am avut rarul privilegiu de a-l vedea gătind, în Grecia și în România, și de a-i afla rețetele. Cum este și aceasta de plăcintă cu spanac.
Ai trebuință de: 1,500 kg spanac, 10 ouă, 500 g brînză (rasă), 4 linguri de unt, puţin ulei de măsline, 10 foi de plăcintă, puţin mărar, 10 fire de chivas, piper măcinat, sare.
Cum se prepară: Spală bine spanacul, apoi taie-l foarte mărunt. Sărează-l puţin (trebuie să ţii cont că şi brînza este sărată), frămîntă-l, să se înmoaie, apoi presează-l, ca să scoţi surplusul de apă. Taie mărunt mărarul şi firele de chivas şi pune-le în spanac.
Adaugă ouăle (bătute, în prealabil, cu un tel), brînza rasă, piperul. Amestecă totul. Unge cu ulei o tavă de copt (tradiţional, se face în tavă rotundă), aşază în ea cinci foi de plăcintă, stropeşte cu ulei, pune o treime din umplutură, aşază o foaie de plăcintă, pe care o stropeşti cu ulei, apoi încă o treime din umplutură, încă o foaie de plăcintă stropită cu ulei şi restul de umplutură.
Deasupra pune ultimele trei foi de plăcintă. Ridică marginea foilor şi pliaz-o deasupra plăcintei. Stropeşte foile cu apă, apoi toarnă deasupra untul topit şi fierbinte. Dă la cuptor la foc mic pînă se rumeneşte.
După ce ai scos plăcinta din cuptor, pune deasupra un prosop curat timp de cîteva minute, să se aburească şi să fie mai uşor de tăiat.
- rețetă aflată de Simona Lazăr de la Părintele Epiphanios, bucătarul șef al Muntelui Athos