Ascultă Radio Antena Satelor Live

Placinta de căpriță (rețetă veche din Hotarele)

Placinta de căpriță! E mâncarea preferată a unui sat întreg. Și-i o rețetă cu poveste, așa cum îmi place mie! Dacă ar fi să ne luăm după reacțiile pe care le-au avut cei din sat când veni vorba de „plăcinta de căprita”, e cea mai cea!

01 Februarie 2019, 04:55

Într-un Top Ten al celor mai bune mâncăruri din câmpie ar trebui să considerăm coptura asta o delicatesă și să o trecem, de departe, pe locul întâi.

La Hotarele, în Giurgiu, când unul îl vede pe altul mâncând, îl întreabă: „Ce-ai, mă?”. „Plăcintă de căpriță”. „Aoleu, dă-mi și mie!” Nu poți să nu poftești la așa bunătate când se află pe masa... ori în traista altuia.

Dar ce e „căprița” asta? Ne-o și imaginăm rupând cu dinții coaja vreunui dud... Dar repede vreun localnic te lămurește că-i o plăntuță. Seamănă cu loboda, numai că-i mai mărunta și mai creață.

Placinta de caprita - rețeta

Se adună frunzele astea de căpriță când e ea mică și-i fragedă. Se spală, se toacă. Se face un aluat pentru plăcinte, care cum îl știe. Apoi, se amestecă brânza cu lapte, cu smântână și ouă și multă, multă frunză de-asta. Unii pun și mărar. Se așază o foaie de cocă mai subțire jos, în tavă, se mai pune încă una, se unge cu unt și se pune umplutura asta cu multă căpritță. E așa, ca o pastă, în care predomină frunza.

Se mai pun deasupra două-trei foi de plăcintă și-o coci. Când o mănânci, are un gust specific. Mai ales când se răcește. E mai bună când se răcește! Predomină mirosul de plantă, foarte discret și foarte plăcut.

Text și foto: Simona Lazăr

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei