Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă aromână)

Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta culinara.

08 Iunie 2015, 04:18

"Cu hamsii prajite", ii tin isonul toate neamurile turistului cu slapii plini de nisip. Ravasesc amintirile in cautarea unui raspuns mai... personal. Si-mi aduc aminte de prima mea vara la mare, de casa gazdei mele din Mangalia, cu dusul improvizat in gradina cu ajutorul unui butoi plin cu apa incalzita de soare. E mult-mult de-atunci. Dar nu atat de mult incat sa nu-mi aduc aminte de placinta dobrogeana facuta de tanti Chirata. Stiu ca mai am reteta notata pe undeva...

Se face un aluat din 300 g de faina, sare, 30 g de unt si apa calduta. Se lasa la rece timp de 30 de minute, dupa care se intinde, se unge cu unt, se impatureste si se da din nou la frigider. Se procedeaza ca pentru un aluat de foitaj, impaturindu-l in mai multe randuri si lasandu-l de fiecare data la rece cate 20-30 de minute.

Dupa trei-patru ore, se imparte aluatul in doua si se fac doua foi. Prima foaie se asaza pe fundul unei forme pentru tarta, unsa cu unt. Se pune apoi umplutura si se asaza deasupra cealalta foaie. Se unge cu galbenus de ou si se lasa la cuptor trei sferturi de ora. Umplutura clasica este cea de branza sarata, obtinuta din 200 g telemea de oi (pusa la desarat), trei oua si coaja de la o jumatate de lamaie.

Se poate face si cu branza dulce. Atunci, la 200 g de branza de oi nesarata se adauga 100 g de orez fiert in lapte cu un baton de vanilie, coaja de la o lamaie, un praf de sare, trei oua, adaugandu-se, facultativ, stafide. De asemenea, se poate face cu branza sarata, oua si marar, sau branza sarata, oua si stevie tocata, sau branza sarata, oua si praz.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr din Dobrogea

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume