Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)
"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar intre placinta dobrogeana si placintele din Dobrogea e mare diferenta.
17 Ianuarie 2015, 19:44
Uite, domniile voastre veti fi auzit poate de suberekul turcesc. Dar din cherdelele bulgaresti cu urda sau cu ceapa ati gustat vreodata? Ori din "minunile" tataresti, dulci, pufoase si moi, de care sunt tare mandre gospodinele de la Mangalia? Ori din kobetele cu forma triunghiulara, umplute cu carne de miel? Ca sa nu mai vorbim de baclavale si sarailii, ca de astea trebuie sa fi auzit (si sa fi mancat din ele, pe saturate) pana acum.
Va voi da mai jos retetele a doua dintre produsele care au participat, la mijloc de august, la un apetisant concurs de... frumusete a placintelor.
Placinta dobrogeana, reteta numarul 1. Pentru aluat, ai nevoie de: apa, sare, otet, faina; iar pentru umplutura: branza dulce, telemea de vaca, oua, coaja de lamaie, smantana, iaurt, esenta de rom. Se amesteca branza dulce cu telemeaua de vaca, ouale, coaja de lamaie, iaurtul, esenta de rom si smantana. Aluatul se imparte in patru foi egale. Cu aceasta compozitie se umplu foile de placinta. Deasupra foilor se toarna oua amestecate cu iaurt si smantana. Se baga in cuptor pentru 40 de minute. Dupa racire, se presara zahar pudra vanilinat.
Reteta numarul 2. Ingrediente: pentru aluat: 500 g faina, doua oua, sare, 400 g untura si pentru umplutura: 800 g branza telemea, 125 g gris, 3 oua, 100 ml smantana, doua pachete cu zahar vanilinat. Din faina, sare si oua se face un aluat ca de taitei, care se imparte in opt bucati, se rotunjesc in palma si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Se ia prima bucata, se intinde pe planseta cu sucitorul, se unge cu untura cu un cutit cu lama lata, apoi se da deoparte. Se intinde a doua bucata de aluat, se pune peste prima si amandoua se intind cu sucitorul cat se poate de bine. Foaia rezultata din cele doua bucati de aluat se ridica de pe planseta, se roteste usor in aer ca sa se subtieze si se pune din nou pe planseta. Se impatureste ca un aluat frantuzesc si se lasa la rece 20 de minute. Se procedeaza la fel cu a treia si a patra bucata, formandu-se a doua foaie, care se impatureste si se lasa la rece. Se unge o tava rotunda cu untura. Primele doua foi se intind ceva mai mari decat tava, astfel incat sa atarne peste marginile ei. Umplutura se pune la mijloc. Din celelalte patru bucati se lucreaza alte doua foi, care se asaza peste umplutura. Foile de placinta se ung - intre ele si deasupra - cu untura. Se coace la foc potrivit.