Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă dobrogeană (două rețete cu dichis)

"Placinta dobrogeana cu branza e numai una, n-are zahar, si se mananca numai cu iaurt." Da, dar retetele sunt mai multe. Iar intre placinta dobrogeana si placintele din Dobrogea e mare diferenta.

17 Ianuarie 2015, 19:44

Uite, domniile voastre veti fi auzit poate de suberekul turcesc. Dar din cherdelele bulgaresti cu urda sau cu ceapa ati gustat vreodata? Ori din "minunile" tataresti, dulci, pufoase si moi, de care sunt tare mandre gospodinele de la Mangalia? Ori din kobetele cu forma triunghiulara, umplute cu carne de miel? Ca sa nu mai vorbim de baclavale si sarailii, ca de astea trebuie sa fi auzit (si sa fi mancat din ele, pe saturate) pana acum.

Va voi da mai jos retetele a doua dintre produsele care au participat, la mijloc de august, la un apetisant concurs de... frumusete a placintelor.

Placinta dobrogeana, reteta numarul 1. Pentru aluat, ai nevoie de: apa, sare, otet, faina; iar pentru umplutura: branza dulce, telemea de vaca, oua, coaja de lamaie, smantana, iaurt, esenta de rom. Se amesteca branza dulce cu telemeaua de vaca, ouale, coaja de lamaie, iaurtul, esenta de rom si smantana. Aluatul se imparte in patru foi egale. Cu aceasta compozitie se umplu foile de placinta. Deasupra foilor se toarna oua amestecate cu iaurt si smantana. Se baga in cuptor pentru 40 de minute. Dupa racire, se presara zahar pudra vanilinat.

Reteta numarul 2. Ingrediente: pentru aluat: 500 g faina, doua oua, sare, 400 g untura si pentru umplutura: 800 g branza telemea, 125 g gris, 3 oua, 100 ml smantana, doua pachete cu zahar vanilinat. Din faina, sare si oua se face un aluat ca de taitei, care se imparte in opt bucati, se rotunjesc in palma si se lasa sa se odihneasca 30 de minute. Se ia prima bucata, se intinde pe planseta cu sucitorul, se unge cu untura cu un cutit cu lama lata, apoi se da deoparte. Se intinde a doua bucata de aluat, se pune peste prima si amandoua se intind cu sucitorul cat se poate de bine. Foaia rezultata din cele doua bucati de aluat se ridica de pe planseta, se roteste usor in aer ca sa se subtieze si se pune din nou pe planseta. Se impatureste ca un aluat frantuzesc si se lasa la rece 20 de minute. Se procedeaza la fel cu a treia si a patra bucata, formandu-se a doua foaie, care se impatureste si se lasa la rece. Se unge o tava rotunda cu untura. Primele doua foi se intind ceva mai mari decat tava, astfel incat sa atarne peste marginile ei. Umplutura se pune la mijloc. Din celelalte patru bucati se lucreaza alte doua foi, care se asaza peste umplutura. Foile de placinta se ung - intre ele si deasupra - cu untura. Se coace la foc potrivit.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei