Ascultă Radio Antena Satelor Live

Poroniu, ca pe Arieș

Pe Valea Arieşului, socăciţele se mândresc cu preparatele lor deosebite de cele pregătite în alte părţi ale judeţului Alba, sau ale Apusenilor, sau ale ţării.

09 Ianuarie 2015, 08:00

De la o vreme, vrednicele gospodine participă la concursurile gastronomice, de unde se întorc cu premii şi trofee cucerite pe drept, atât pentru că gustul bucatelor este desăvârşit, cât şi pentru că reţeta este autentică, originală. Nu de mult, cu „poroniu”, tarta moţilor, ele au câştigat premiul „pentru cea mai veche reţetă de prăjitură”.

Tot aici, se obişnuieşte încă a se pregăti mălaiul (pâinea făcută din făină de mălai, după reţeta care continuă, se pare, o reţetă mai veche, a dacilor, de pită cu făină de mei). Făina de mălai e cernută cu o sită mai deasă, pentru a se alege numai cea mai fină (spre deosebire de mămăligă, când mălaiul se cerne cu o sită mai rară). Se adaugă sare, drojdie şi apă (uneori, la frământat, în loc de apă se poate pune „zară”, de la alesul untului din smântână), se frământă şi se lasă la dospit, apoi se modelează din ea pâini care se pun în tavă şi se coc în cuptor. Se mănâncă mai mult cu lapte (dulce sau covăsit) sau cu sarmale.

O altă specialitate locală foarte apreciată în toate zilele, ca şi de Sărbători, este plăcinta coaptă pe lespede. Se face un aluat ca de pâine, din făină, sare, apă şi drojdie şi se lasă la dospit. Apoi se întind foi mai subţiri, care se ung cu brânză (dulce sau sărată) şi se strâng, adunându-se în aşa fel încât plăcinta să aibă o formă plată. Se coc pe lespede de piatră fierbinte, pe amândouă părţile (se pot coace şi pe plită, la foc mocnit). După ce s-a copt, plăcinta se unge, fierbinte, cu unt şi smântână şi se aduce la masă.

Să mă întorc însă la poroniu, prăjitura-vedetă cu straniu nume.

Se pregăteşte un aluat fraged din două căni de făină, două căni (adunate) de unsoare (untură, dar se poate şi unt) şi smântână, două gălbenuşuri, o jumătate de cană de zahăr farin, arome. Se amestecă făina cu unsoarea (untura sau untul) şi smântâna, se adaugă gălbenuşurile frecate cu zahărul, apoi aromele. Se lasă la rece cel puţin o oră, după care se întinde o foaie de mărimea tăvii (tavă pentru tartă, rotundă). Se păstrează o parte din aluat. Foaia întinsă pe fundul tăvii se înţeapă puţin cu furculiţa, apoi se dă la cuptor până abia începe să se rumenească. Se scoate şi se pune deasupra umplutura dorită: dulceaţă de fructe de pădure sau brânză dulce cu ou, zahăr şi arome sau umplutură de budincă. Din aluatul rămas, din care se fac fâşii lungi şi subţiri, se realizează un grilaj ce se aşază pe deasupra. Se dă din nou la cuptor.

Altceva nu-ți mai trebuie decât... mâini harnice și pricepute. De socăciță!

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei