Ascultă Radio Antena Satelor Live

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)

În Câșlegi - adică în timpul scurs între două posturi mari - cum ar fi, acum, Postul Crăciunului și Postul Paștelui, se gătește de dulce.

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)

30 Decembrie 2022, 18:24

Iar a găti dulciuri „de dulce” e un mare rafinament, mai ales în satele din Apuseni, unde rețete autohtone și rețete împrumutate de la alte comunități etnice își găsesc recunoașterea deplină.

Poroniu

Ingrediente: 2 căni de făină, 2 căni (adunate) de unsoare (untură, ulei, unt) și smântână, 2 gălbenușuri, ½ cană de zahăr pudră, arome.

Mod de preparare: amestecați făina cu unsoarea (untura sau untul și smântâna, adăugați gălbenușurile (frecate înainte cu zahăr și arome). Omogenizați compoziția și lăsați la rece pentru cel puțin o oră. Întindeți apoi o foaie de mărimea unei tăvi (tava rotundă, pentru tartă, e preferată). Păstrați o parte din aluat pentru decor. Așezați foaia de aluat pe fundul tăvii și înțepați-o cu furculița. Dați la cuptor, până începe a se rumeni. Scoateți tava și puneți deasupra umplutura dorită: dulceață de fructe de pădure sau brânză dulce cu ou, zahăr și arome sau umplutură de budincă. Din aluatul rămas, din care se fac fâșii lungi și subțiri, realizați un grilaj care se așază pe deasupra. Dați tava din nou la cuptor, până se rumenește și grilajul de aluat.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume