Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
În Câșlegi - adică în timpul scurs între două posturi mari - cum ar fi, acum, Postul Crăciunului și Postul Paștelui, se gătește de dulce.
30 Decembrie 2022, 18:24
Iar a găti dulciuri „de dulce” e un mare rafinament, mai ales în satele din Apuseni, unde rețete autohtone și rețete împrumutate de la alte comunități etnice își găsesc recunoașterea deplină.
Poroniu
Ingrediente: 2 căni de făină, 2 căni (adunate) de unsoare (untură, ulei, unt) și smântână, 2 gălbenușuri, ½ cană de zahăr pudră, arome.
Mod de preparare: amestecați făina cu unsoarea (untura sau untul și smântâna, adăugați gălbenușurile (frecate înainte cu zahăr și arome). Omogenizați compoziția și lăsați la rece pentru cel puțin o oră. Întindeți apoi o foaie de mărimea unei tăvi (tava rotundă, pentru tartă, e preferată). Păstrați o parte din aluat pentru decor. Așezați foaia de aluat pe fundul tăvii și înțepați-o cu furculița. Dați la cuptor, până începe a se rumeni. Scoateți tava și puneți deasupra umplutura dorită: dulceață de fructe de pădure sau brânză dulce cu ou, zahăr și arome sau umplutură de budincă. Din aluatul rămas, din care se fac fâșii lungi și subțiri, realizați un grilaj care se așază pe deasupra. Dați tava din nou la cuptor, până se rumenește și grilajul de aluat.