Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură fiartă în lapte (rețetă pentru Duminica Lăsatului de Sec de Brânză)

În Duminica Lăsatului de Sec de Brânză se așază pe mese bucate din belșug, ca și cum ai mânca pentru mai multe zile la un loc. După petrecere, fiecare gospodar mănâncă un ou, cât se poate de repede, ca să fie la fel de sănătos și de puternic, ca un ou, și pentru ca Postul să treacă foarte repede și să fie ușor.

22 Februarie 2015, 10:12

Important este ca fiecare să își ceară iertare de la vecini sau de la rude, fiind esențial să se intre în Post în împăcare și în liniște. Din rețetarul Lăsatului de Sec de Brânză am ales pentru astăzi Prăjitura fiartă în lapte, așa cu se face la Vărădia de Mureș.

Ai trebuință de 500 g făină, 6 gălbenușuri, 300 ml lapte, 30 g drojdie, 100 g zahăr tos, 150 g zahăr pudră, 150 g unt, zahăr vanilinat, sare.

Cum se procedează: Făina se bate cu gălbenușurile, jumătate din cantitatea de lapte (în care s-a dizolvat și drojdia, lichefiată cu o lingură de zahăr). Se bate cu lingura de lemn, până când se desprinde de pe ea. Se lasă deoparte o oră, să se odihnească.
Untul se bate cu zahărul pudră, până se face spumă.

Se întinde o foaie de aluat și se unge cu spuma de unt. Se rulează strâns foaia și se taie din ea bucăți de 10 cm lungime. Se așază rulourile de aluat într-o tavă rotundă, unsă cu unt, lăsându-le să mai crească o jumătate de oră.

Se dau la cuptor la foc mic și, când încep să se rumenească, se toarnă deasupra restul de lapte fiert și amestecat cu zahăr tos (100 g) și parfumat cu zahăr vanilinat. Se dă din nou la cuptor, până se încheagă laptele.

- rețetă culeasă din Vărădia de Mureș, județul Arad, și publicată în volumul „Rețete de Paști” de Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei