Prăjitură Greta Garbo, varianta ardeleană
I se zice Prăjitura Greta Garbo, pentru că, s-ar părea, era foarte îndrăgită de celebra actriță de origine suedeză (1905-1990), supranumită și „prințesa de vis a Eternității”.
12 Mai 2015, 20:23
De fapt, rețeta este mult mai veche și a fost creată înainte de nașterea actriței, în veacul al XIX-lea, de către cofetarul-șef de la Gerbeaud, o cunoscută cofetărie din Budapesta. Rețeta s-a răspândit repede în teritoriile fostului Imperiu Austro-Ungar, astfel ajungând și în Transilvania, unde este cunoscută inițial ca prăjitura „jerbo” (zsesrbo szelet). Când și cum a căpătat numele Gretei Garbo nu știm, dar deja era numită așa într-o carte de bucate în limba maghiară apărută către sfârșitul perioadei interbelice. Eu rețeta am aflat-o, în varianta ei ardeleană, din cartea de „Dulciuri ardelenești” a Sorinei Țibacov, ceramistă moldoveancă, măritată de-o viață la Alba Iulia. Și uite-așa, un continent întreg își dă mâna pentru o singură, savuroasă rețetă!
Ai nevoie de: Pentru foi: 400 g de făină, 200 g de unt (de prefarat untură), 40 g de drojdie proaspătă, 4 linguri de lapte, 4 gălbenuşuri, o lingură rasă de zahăr; Pentru cremă: 250 g de nuci măcinate, 250 g de zahăr, 4 albuşuri, un pliculeţ de zahăr vanilinat (coajă rasă de lamâie sau rom); Pentru glazură: 200 g de zahăr pudră, 4 linguri rase de cacao, 4 linguri de apă fierbinte, 30 g de unt.
Cum se prepară: Pentru foi, drojdia se înmoaie în laptele călduţ şi se amestecă până se topeşte. Apoi se face un aluat din toate ingredientele şi se lasă la dospit timp de o oră. Se împarte aluatul în două părţi, se întind pe rând, se coc într-o tavă, tapetată în prealabil, la foc potrivit. Se lasă la răcit.
Pentru cremă se bat albuşurile spumă cu zahărul (bain marin) până se îngroaşă, după care se adaugă nuca şi aromele. Pentru glazură, se freacă zahărul pudră cu cacaua până se topeşte, apoi se adaugă untul. Crema se repartizează între cele două foi, iar deasupra se întinde glazura. Prăjitura se taie şi se serveşte a doua zi.
- rețetă aflată de Simona Lazăr de la ceramista Sorina Țibacov din Alba Iulia