Prăjtura „RADIO” (o rețetă delicioasă)
“Prăjitura Radio”: Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean.
01 Noiembrie 2015, 08:36
Anul 1901, decembrie, 12. Italianul Guglielmo Marconi, ajutat de fizicianul englez John Ambrose Fleming, emite de la Cornouailles (Anglia) semnale morse, care străbat Atlanticul şi sînt captate tocmai la Terra-Nova, în nordul Americii. Astfel se naşte radioul!
1 noiembrie 1928. Ia ființă Radio România!
Anul 1951, decembrie, 12. Sverige Radio – postul naţional de radio al Regatului Suediei – transmite, “pe calea undelor”, o reţetă care avea să facă înconjurul globului: “Prăjitura Radio”.
Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean. În numai cîteva săptămîni, gospodine din toate colţurile lumii au notat, conştiincios, toate detaliile acestei reţete, care respectă cîteva principii importante pentru o emisiune radio cu temă gastronomică: este simplă, uşor de reţinut, uşor de preparat. Iar aspectul prăjiturii – care, tăiată în secţiune, seamănă cu un vechi difuzor de radio, cu “faţa” din pînză groasă, în două culori – te face să o asociezi imediat cu numele ei şi înţelegi de ce, nici după o jumătate de secol, ea nu a fost “ştearsă” din caietele de reţete ale femeilor lumii.
Pentru a pregăti această prăjitură ai nevoie de: 150 g unt, 300 g ciocolată (minimum 75% cacao), 70 g zahăr pudră, două gălbenuşuri, 20 de biscuiţi simpli sau biscuiţi cu unt (petit-beurre), esenţă de vanilie, un praf de sare. Se topeşte mai întîi untul într-o cratiţă, la bain-marie, după care se adaugă ciocolata, ruptă în bucăţi pentru a se topi mai uşor. Se amestecă în vas, cu o spatulă de lemn, pentru a se omogeniza. Separat, se freacă bine zahărul pudră cu gălbenuşurile şi un praf de sare. Cînd zahărul s-a topit şi compoziţia începe să facă spumă, se toarnă uşor în vasul în care se află ciocolata topită în unt. Se amestecă bine, pînă la omogenizarea celor două compoziţii. Într-o formă de chec (sau într-o cutie de metal pentru biscuiţi) se pune o folie de plastic (sau o folie de aluminiu). Se toarnă un strat subţire de cremă în această formă, se aşază deasupra un strat de biscuiţi, se toarnă din nou cremă, se aşază încă un strat de biscuiţi şi iar cremă, şi tot aşa, ultimul strat fiind de cremă de ciocolată. Se pune la frigider, peste noapte. Se taie apoi felii din această prăjitură, cu un cuţit bine ascuţit.