Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjtura „RADIO” (o rețetă delicioasă)

“Prăjitura Radio”: Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean.

01 Noiembrie 2015, 08:36

Anul 1901, decembrie, 12. Italianul Guglielmo Marconi, ajutat de fizicianul englez John Ambrose Fleming, emite de la Cornouailles (Anglia) semnale morse, care străbat Atlanticul şi sînt captate tocmai la Terra-Nova, în nordul Americii. Astfel se naşte radioul!

1 noiembrie 1928. Ia ființă Radio România!

Anul 1951, decembrie, 12. Sverige Radio – postul naţional de radio al Regatului Suediei – transmite, “pe calea undelor”, o reţetă care avea să facă înconjurul glo­bului: “Prăjitura Radio”.
Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean. În numai cîteva săptămîni, gospodine din toate col­ţurile lumii au notat, conştiincios, toate ­detaliile acestei re­ţete, care respectă cîteva principii importante pentru o emisiune radio cu temă gastrono­mică: este simplă, uşor de re­ţinut, uşor de preparat. Iar aspectul prăjiturii – care, tăiată în secţiune, seamănă cu un vechi difuzor de radio, cu “faţa” din pînză groasă, în două culori – te face să o asociezi ime­diat cu numele ei şi înţelegi de ce, nici după o jumătate de secol, ea nu a fost “ştearsă” din caietele de reţete ale femeilor lumii.

Pentru a pregăti această prăjitură ai nevoie de: 150 g unt, 300 g ciocolată (minimum 75% cacao), 70 g zahăr pudră, două gălbenuşuri, 20 de biscuiţi simpli sau biscuiţi cu unt (petit-beurre), esenţă de vanilie, un praf de sare. Se topeşte mai întîi untul într-o cratiţă, la bain-marie, după care se adaugă ­ciocolata, ruptă în bucăţi pentru a se topi mai uşor. Se amestecă în vas, cu o spatulă de lemn, pentru a se ­omogeniza. Separat, se freacă bine zahărul pudră cu gălbenuşurile şi un praf de sare. Cînd zahărul s-a topit şi ­compoziţia începe să facă spumă, se toarnă uşor în vasul în care se află ­ciocolata topită în unt. Se amestecă bine, pînă la omogenizarea celor două ­compoziţii. Într-o formă de chec (sau într-o cutie de metal pentru biscuiţi) se pune o folie de plastic (sau o folie de ­aluminiu). Se toarnă un strat subţire de cremă în această formă, se aşază ­deasupra un strat de biscuiţi, se toarnă din nou cremă, se aşază încă un strat de biscuiţi şi iar cremă, şi tot aşa, ­ultimul strat fiind de cremă de ­ciocolată. Se pune la frigider, peste noapte. Se taie apoi felii din această prăjitură, cu un cuţit bine ascuţit.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei