Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjtura „RADIO” (o rețetă delicioasă)

“Prăjitura Radio”: Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean.

01 Noiembrie 2015, 08:36

Anul 1901, decembrie, 12. Italianul Guglielmo Marconi, ajutat de fizicianul englez John Ambrose Fleming, emite de la Cornouailles (Anglia) semnale morse, care străbat Atlanticul şi sînt captate tocmai la Terra-Nova, în nordul Americii. Astfel se naşte radioul!

1 noiembrie 1928. Ia ființă Radio România!

Anul 1951, decembrie, 12. Sverige Radio – postul naţional de radio al Regatului Suediei – transmite, “pe calea undelor”, o reţetă care avea să facă înconjurul glo­bului: “Prăjitura Radio”.
Prăjitura aceasta a fost creată de un cofetar din Stockholm, pentru a marca jubileul primei transmisiuni TFF peste Ocean. În numai cîteva săptămîni, gospodine din toate col­ţurile lumii au notat, conştiincios, toate ­detaliile acestei re­ţete, care respectă cîteva principii importante pentru o emisiune radio cu temă gastrono­mică: este simplă, uşor de re­ţinut, uşor de preparat. Iar aspectul prăjiturii – care, tăiată în secţiune, seamănă cu un vechi difuzor de radio, cu “faţa” din pînză groasă, în două culori – te face să o asociezi ime­diat cu numele ei şi înţelegi de ce, nici după o jumătate de secol, ea nu a fost “ştearsă” din caietele de reţete ale femeilor lumii.

Pentru a pregăti această prăjitură ai nevoie de: 150 g unt, 300 g ciocolată (minimum 75% cacao), 70 g zahăr pudră, două gălbenuşuri, 20 de biscuiţi simpli sau biscuiţi cu unt (petit-beurre), esenţă de vanilie, un praf de sare. Se topeşte mai întîi untul într-o cratiţă, la bain-marie, după care se adaugă ­ciocolata, ruptă în bucăţi pentru a se topi mai uşor. Se amestecă în vas, cu o spatulă de lemn, pentru a se ­omogeniza. Separat, se freacă bine zahărul pudră cu gălbenuşurile şi un praf de sare. Cînd zahărul s-a topit şi ­compoziţia începe să facă spumă, se toarnă uşor în vasul în care se află ­ciocolata topită în unt. Se amestecă bine, pînă la omogenizarea celor două ­compoziţii. Într-o formă de chec (sau într-o cutie de metal pentru biscuiţi) se pune o folie de plastic (sau o folie de ­aluminiu). Se toarnă un strat subţire de cremă în această formă, se aşază ­deasupra un strat de biscuiţi, se toarnă din nou cremă, se aşază încă un strat de biscuiţi şi iar cremă, şi tot aşa, ­ultimul strat fiind de cremă de ­ciocolată. Se pune la frigider, peste noapte. Se taie apoi felii din această prăjitură, cu un cuţit bine ascuţit.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume