Ascultă Radio Antena Satelor Live

Raci cu maioneză - rețeta Ecaterinei Steriady (colonelu), din 1871

Raci cu maioneză - o rețetă clasică. Vă aduceți aminte vorba aia: că racii sunt buni în lunile care nu conțin în numele lor și litera „r”? Apăi, dacă-i pe-așa, înseamnă că suntem în timpul potrivit să-i pregătim. Și pentru că rețeta bunicii mi-o aduc vag aminte, m-am dus acolo unde merg de obicei când caut o rețetă mai acătării. La raftul cu cărți vechi de bucate.

22 Noiembrie 2022, 08:38

Săptămâna asta, după cum cred c-ați observat deja, nu mai pot de dragul colonelesei Ecaterina Steriady... Și-așa cum mă așteptam, în formidabilu-i tom de de bucate, „Buna menajeră”, publicat mai întâi la Galați la anul 1871, aveam să aflu pregăteala Racilor cu maioneză.

Fă, deci, și tu așa cum și eu am făcut!

Raci cu maioneză - rețeta

Fierbe 50 de raci cu sarea necesară și cu foi de dafin, curăță-le gâturile de vinișoarele cele negre și apoi așază-le pe o farfurie în formă piramidală. Pregătește maioneza ca mai sus, dar cu 300 g de untdelemn de cel bun, o jumătate de lingură de muștar, adăugând zeama de la 2 lămâi, strecurată de sâmburi. Pune și sarea necesară, și gălbenușuri de ouă foarte proaspete. Amestecă bine maioneza, toarn-o peste raci și, când vrei s-o dai la masă, mai pune untdelemn deasupra.
Tot astfel de maioneză se presară și peste morun, cegă sau orice fel de pește, punând cantitatea după numărul de persoane.
Pentru reușita maionezei, mai zice Ecaterina Steriady, această preparațiune se face la loc răcoros sau pe un vas cu gheață.

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei