Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

13 Ianuarie 2022, 03:56

Și dacă nu mă creedeți, vă trimit într-o călătorie cu „carul din stele” ca să aflați ce sunt: ruloul cosmenesc (carne de porc cu usturoi si costita afumata), rulada olteneasca (cu pui, ciuperci si cascaval de munte), papusile de dragavei (frunze de stevie, rulate si prajite in tigaie, apoi acoperite cu o zeama picanta), saramura de pui (cu ardei copt si rosie coapta), mancarea de prune uscate.

Iata si o reteta "ca la Craiova": "Se face mai intai sosul - un sos grosut, legat cu faina si cu zahar ars. Se topeste zaharul si se face un rantas cu ceapa calita si faina. Se stinge cu apa, apoi se adauga prunele uscate, care au fost oparite in prealabil. Se lasa sa fiarba bine. Separat se topesc cateva linguri cu zahar, se toarna putin ulei, faina si se lasa sa se caramelizeze, apoi se pune deasupra."

"Carnea la garniță" se face din spata sau pulpa de porc. Mancare specific olteneasca, vine din timpurile in care taranul nu avea curent electric si frigider, sa puna carnea la congelat. La Craiova, Luis Ghincea îmi spune cum se pregateste. "Se taie carnea in bucati mai mari si se pune intr-un tuci mare, la scazut, cu untura. Din cand in cand, i se pune putina apa. Cand e gata, se baga la untura, intr-o garnita (galeata cu capac) si se lasa la rece cateva luni. In garnita se mai pun straturi de carnaciori si coaste de porc afumate. Se toarna grasime topita deasupra". Pastrata in felul acesta, carnea tine si un an. Olteanca scoate carnea din garnita si o pune in mancare - la iahnie de fasole sau cartofi, la ghiveci de legume - sau o incalzeste in tigaie si o mananca apoi cu salata.

Simona Lazăr

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume