Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de pâine de casă a mamei (rețete românești pe gustul meu)

Și cine să fie un mai atent depozitar al caietului cu rețete românești dacă nu... mama?! Ei îi datorez cea mai bună rețetă de pâine de casă. Toate amintirile din copilărie încep cu mâinile mamei frământând pâinea cea de toate zilele.

07 Martie 2019, 22:00

Binecuvântând-o... lăsând-o să crească - tihnit! - sub zăpada șervetului țesut în casă. Modelând-o după chipul și asemănarea rotundului pământ și lăsând-o să se rumenească și să-și împlinească aromele în căldura cuptorului...

De aceea azi nu e rețetă mai nimerită decât cea a pâinii!

Rețeta de pâine de casă

Ai trebuință de: 500 g făină de grâu, 10 g drojdie, două lingurițe de sare, o linguriță de zahăr, 250 ml apă călduță; facultativ: 6 linguri untdelemn.

Cum se preocedează? Drojdia se lichefiază, cu zahărul și cu puțină apă călduță. Făina se cerne și se amestecă apoi cu drojdia și sarea. Se încorporează restul de apă și untdelemnul (dacă se dorește) și se frământă un aluat potrivit de moale. Dacă este nevoie, se mai pune apă. Aluatul se frământă timp de 10-15 minute, după care se modelează pâinea și se pune în tava pentru copt. Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să crească, la loc cald, o oră.

După ce a crescut, se crestează aluatul. Se unge cu apă, se presară sare și se dă la cuptor, primele 10 minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se încearcă cu un pai să se vadă dacă pâinea e coaptă. Dacă nu e, se mai lasă câteva minute în cuptor.

- rețetă culeasă de la Valea Dragului, județul Giurgiu, și publicată în volumul „Rețete alese pentru Post și Crăciun”, de Simona Lazăr, Editura Jurnalul, 2010.

Sursa foto: Pixabay

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume