Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pui

În Transilvania tuturor posibilităților... culinare, amestecul de etnii a dus și la o gastronomie bogată și interesantă, cu influențe neașteptate. Așa cum este și această ciorbă de pui, cu adevărat delicioasă.

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pui

03 Octombrie 2022, 08:42

Ingrediente: un pui de 1 kg, 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), 50 g țelină, 2 ardei verzi, 2 cepe, 2 roșii, 250 g varză, 400 g cartofi, 2 linguri ulei, piper, paprika (pulbere sau fulgi), tarhon, sare, oțet (sau zeamă de lămâie ori moare de varză); pentru găluște: făină, sare, apă.
Preparare: Se rumenește ceapa (tăiată peștișori) în ulei, se presară paprika,n apoi se adaugă puiul (porționat), rădăcinoasele (date pe răzătoarea mare), varza tăiată în fâșii, ardeii și roșiile tăiate mărunt și se diluează cu 1,5 litri apă. Se lasă la fiert. Când carnea și legumele sunt pe jumatate gata, adăugați și cartofii tăiați cubulețe. Se pune sare și se fierbe până se înmoaie toate. Se acrește această ciorbă cu oțet sau cu oțetul de la tarhon, dar la fel de bine se poate acri cu moare de varză ori cu lămâie. Se servește cu „csipetke” (mici găluște din aluat de făină și apă, fierte aparte și adăugate apoi în ciorbă către sfârșitul fierberii).

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume