Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de pui
În Transilvania tuturor posibilităților... culinare, amestecul de etnii a dus și la o gastronomie bogată și interesantă, cu influențe neașteptate. Așa cum este și această ciorbă de pui, cu adevărat delicioasă.
03 Octombrie 2022, 08:42
Ingrediente: un pui de 1 kg, 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), 50 g țelină, 2 ardei verzi, 2 cepe, 2 roșii, 250 g varză, 400 g cartofi, 2 linguri ulei, piper, paprika (pulbere sau fulgi), tarhon, sare, oțet (sau zeamă de lămâie ori moare de varză); pentru găluște: făină, sare, apă.
Preparare: Se rumenește ceapa (tăiată peștișori) în ulei, se presară paprika,n apoi se adaugă puiul (porționat), rădăcinoasele (date pe răzătoarea mare), varza tăiată în fâșii, ardeii și roșiile tăiate mărunt și se diluează cu 1,5 litri apă. Se lasă la fiert. Când carnea și legumele sunt pe jumatate gata, adăugați și cartofii tăiați cubulețe. Se pune sare și se fierbe până se înmoaie toate. Se acrește această ciorbă cu oțet sau cu oțetul de la tarhon, dar la fel de bine se poate acri cu moare de varză ori cu lămâie. Se servește cu „csipetke” (mici găluște din aluat de făină și apă, fierte aparte și adăugate apoi în ciorbă către sfârșitul fierberii).
Text și rețetă: Simona Lazăr
Foto: Pixabay
Citește aici mai multe rețete tradiționale românești