Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită
Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu” bogat, aproape fiecare micro-zonă având propriile-i preparate specifice, propriile cutume culinare.
04 Octombrie 2022, 10:02
Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 300 g oase de vită (de preferat din categoria celor numite: os de sită care dă mai multă savoare preparatului), 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), o țelină mică, o gulie mică, 100 g varză, 100 g ardei kapia, o ceapă, un cățel de usturoi, aluat pentru tăiței (oținut din făină, apă și sare), o legătură de pătrunjel verde, câteva fire de ceapă verde, mărar, frunze de țelină, 100 ml smântână, 2 gălbenușuri, oțet sau suc de lămâie, frunze de leuștean, sare, 50 g unt.
Preparare: Puneți carnea (tăiată cuburi de mărime potrivită), oasele și rădăcinoasele, inclusiv țelina (tăiate rondele), guliile (tăiate felii), ardeii capia și varza (tăiate mărunt) în 2 litri de apă. Dați la fiert și lăsați să fiarba la foc mic. Se strecoară când este gata. Amestecați smântâna cu gălbenușul de ou și condimentele tocate (ceapă verde, mărar, frunze țelină și frunze de leuștean) și amestecați compoziția în supa strecurată, turnând într-un jet fin. Tăiați aluatul pentru tăiței în pătrățele pe care le prăjiți în puțin unt. Se toarnă supa peste ele, se acrește după gust cu oțet sau zeamă de lămâie, se presară pătrunjel verde tocat și se servește cât este fierbinte.
Text și rețetă: Simona Lazăr
Foto: Pixabay
Citește aici mai multe rețete tradiționale românești